Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Land&Hand

Expositie Land&Hand Zeeland

Terug naar Archief

Opening: woensdag 11 oktober 2023 om 17.00 uur.
Locatie:   CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg

Hartelijk welkom!

Land&Hand

Het werk van vakmensen was vroeger vaak een afspiegeling van de directe omgeving. Vakmanschap en materialen uit het nabije landschap waren onlosmakelijk verbonden. Denk bijvoorbeeld aan riet, klei, schapenwol en houtsoorten. Met de opkomst van industrialisatie, globalisering en het wereldwijde transport van goederen is dat verband verwaterd. Nu weten we vaak niet eens hoe onze spullen gemaakt zijn of waar ze vandaan komen.

Land&Hand is een meerjarig project van KETTER&Co* over de wisselwerking tussen landschap, materiaal en het vakmanschap dat eruit voortkomt. Met het project ontwikkelt KETTER&Co regionale samenwerkingen tussen onderwijs, (culturele) ondernemers, landschapsorganisaties en lokale overheden. Het initiatief streeft naar een cyclisch bewustzijn bij studenten, een herwaardering van het vakmanschap en de emancipatie van de vakman in het algemeen.

Land&Hand

In Zeeland is het Land&Hand project gericht op duurzaam toerisme. Zeeland kent een ingewikkeld vestigingsklimaat en het toerisme richt zich voornamelijk op zon, zee en strand. Hoe kan het seizoen worden verbreed zodat de winter ook interessant wordt gevonden? Hoe kan het achterland, de gebieden verder van de kust, worden betrokken? En waar liggen er kansen om met lokale producten, materialen en oplossingen te werken?

Middels het Land&Hand project brengt KETTER&Co de lokale potenties in kaart. Door op verkenning te gaan met mbo-studenten van het Scalda, door diepgaand onderzoek te doen rondom het Regiopark in West-Zeeuws-Vlaanderen en door het molenwezen – verspreid over de eilanden – te documenteren. Het Zeeuwse landschap als inspiratie, verbinder en oplossing.

*KETTER&Co is een collectief van makers, denkers en ontwerpers dat streeft naar een duurzame samenleving. Wij initiëren en ontwikkelen projecten waarin samenwerking en zorg voor morgen centraal staan.

Land&Hand

Expositie Land&Hand Zeeland

Naast verschillende tools en lesmethodes zullen ook uitkomsten van studenten te zien zijn. In korte videoverslagen komen studenten, docenten, stakeholders en teamleiders aan het woord.

De expositie wordt op woensdag 11 oktober om 17.00 uur geopend en is te zien t/m 22 november 2023.

Locatie CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg

Land&Hand wordt mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Zeeland, Fonds21, Gieskes-Strijbis Fonds en Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie