Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Shortlist voor de Zeeuwse Architectuurprijs 2021

De winnaars zijn bekend!

Strandpost Dishoek = winnaar juryprijs

Duinwoning Domburg = winnaar publieksprijs

___________________________________________________________________________

Strandpost Dishoek & Duinwoning Domburg

Strandpost Dishoek (winnaar 2021 vakjury) & Duinwoning Domburg (winnaar 2021 publieksjury) 

___________________________________________________________________________

Shortlist voor de Zeeuwse Architectuurprijs 2021
Nationale Dag van de Architectuur 18-19 juni 2021

CBK Zeeland organiseert zoals elk jaar, samen met het Zeeuws Architectenplatform en de PZC, de ‘Zeeuwse Architectuurprijs 2021’ (realisaties van 2020). Het thema is “Architectuur-klimaat in het Zeeuwse landschap”. Deze kernwoorden vormen de basis van de jurering van de inzendingen. De shortlist - de vijf projecten die kans maken op de jaarprijs- is bekend. Deze vijf projecten zullen door de PZC geportretteerd worden en nauwkeurig worden geëvalueerd door de vakjury. De prijsuitreiking aan de uiteindelijke winnaar zal plaatsvinden tijdens de nationale Dag van de Architectuur op 18 juni.

Selectie DvdA 2021

De vijf geselecteerde projecten in leesorde: Strandpost Dishoek, E-Mobility Park, Dorpshart Renesse, Gables, Kreeksuite

Vijf geselecteerde projecten

De afgelopen maanden hebben we de gemeenten en de netwerken van de ontwerpgemeenschap benaderd om hun inzendingen te doen. Daaruit is begin april een longlist opgesteld van 30 zeer diverse projecten - bouwwerken (nieuw en renovatie), stedenbouwkundige projecten (wijken en openbare ruimten) en landschapsinrichting (groen- en infrastructuur). Door deze longlist te bestuderen en de thema’s en criteria te bespreken heeft de jury een shortlist samengesteld. Het verslag, waarin de jury deze vijf projecten motiveert, is afgerond.

Uit het verslag

Het thema van de Dag van de Architectuur 2021 is ‘Architectuur-Klimaat, doelend op zowel de milieuproblematiek als de omstandigheden van het vakgebied. CBK Zeeland en de jury hebben daaraan toegevoegd het thema van het Zeeuwse landschap. Deze thema’s zijn gehanteerd als motieven voor de selectie. Klimaat, landschap en vakgebied lijken in zekere zin met elkaar verworven. Met de landschapsschaal als ontwerpcontext komen overwegingen in beeld die vormgeving overstijgen en aandacht vragen voor processen van transformatie. Het criterium van contextualiteit krijgt op die manier niet alleen betekenis in ruimtelijke zin – wat beleef ik op een plek op een gegeven moment - maar ook qua proces – wat haal ik weg en wat geef ik terug aan de omgeving in materiële en sociaal-maatschappelijke zin. Deze en andere onderwerpen leidden tot een bevlogen en levendige discussie. De geselecteerde projecten geven blijk van contextueel bewustzijn en doeltreffende vormgeving.

Klik hier voor het volledige verslag

vakjury 2021

Vakjury

De vakjury bestaat uit de volgende personen:

Bart Erens, architect bij Atelier Rijksbouwmeester;
Eefje Rikhof, partner en architect bij Rothuizen architecten, en winnaar in 2019;
Yuka Yoshida, landschapsarchitect bij H+N+S;
Christiaan Weiler, coördinator architectuur, CBK Zeeland (secretaris).