Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Saeftinghe 2021

Saeftinghe 2021 - Nieuw Zeeuws Landschap - Weids en Intiem

Conferenties / Master-Class / ­Workshop / Residence / Festival / Expositie / Publicatie

In het activiteitenprogramma Saeftinghe 2021 vraagt CBK Zeeland aan vier makers om de vrijheid en de verbondenheid van mensen en plekken op de grens van Zeeuws­ en Oost­Vlaanderen te onderzoeken. Hun projecten zullen worden ingezet als verkenningen van de toekomst van ecologische, sociaalculturele en technologische aspecten van het landschap. We willen daarmee de culturele aspecten van de metamorfose belichten, in aanvulling op de veelbesproken technische en economische aspecten.

Klik hier voor het volledige jaarprogramma.

Saeftinghe 4

Foto Sebastian Steveniers voor De Standaard

Verbindingen

Het grensoverschrijdend kustgebied heeft een unieke waarde door zijn ligging op een specifieke plek in de ruimte en in de tijd – een rustpunt tussen natuur, landbouw en de haven, een locatie op afstand van stedelijke dynamiek om op adem te komen. Het biedt ook een scharnierpunt in de tijd – een moment om stil te staan bij de vele actuele maatschappelijke transities en hoe we die kansen benutten. Op dit scharnierpunt, waar een weids perspectief aanzet tot intieme overwegingen, zullen nieuwe verbindingen worden onderzocht. Verbindingen die spanningen omvormen: tussen land en water, tussen economie en ecologie, tussen groei en krimp, tussen lichaam en geest. Verbindingen die kracht halen uit een spannende geschiedenis en dat inzetten als energie voor de toekomst.

Saeftinghe 5

Prosper Polder - Het Verdronken Land - Haven ven Antwerpen - Landbouw in Graauw

Het programma is gewijd aan de schoonheid van dit landschap – met name het Grenspark Groot Saeftinghe en het Geopark Schelde Delta (een Unesco park in oprichting). Het hoofdprogramma is een 3­-in­-1­-Master-­Class-­Workshop-Residence in de zomer, ondersteund met conferenties, debatten, een festival en een expositie met een publicatie. We hebben vier makers uitgenodigd om voorstellen te maken, ondersteund door bewoners, ondernemers, experts, studenten en project­verantwoordelijken. De centrale vraag: Hoe maak je met lokale mensen, verhalen, materialen en technieken een betere toekomst?

makers Saeftinghe

Makers

 • Nel Bonte [B] beeldend kunstenaar transformeert schijnbaar betekenisloze objets trouvés tot betekenisvolle creaties (met dank aan WARP Art Sint­Niklaas);
  www.nelbonte.com
 • Vos Broekema [NL] onderzoekende, autonome en toegepast ontwerper heeft een gave om zware onderwerpen licht te maken;
  www.voornaamvos.nl
 • Bruno Slagboom [NL] fotograaf / ontwerper / kunstenaar vangt de fysieke werkelijkheid van tijd en ruimte in beelden;
  www.brunoslagboom.com
 • Joost Adriaanse [NL] ontwerper­onderzoeker legt trans­disciplinaire verbanden tussen het gebied, de deelnemers en de creatieve processen.
  www.joostadriaanse.nl

Grenspark Streekholders woordvoerders

Experts

Tutoren

Opleidingen

Partners

partners Saeftinghe 2021