Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Tafel 5 - Het dilemma van

5e Tafel 2020

Anita Pijpelink, gedeputeerde bij de Provincie Zeeland

datum: woensdag 9 december 2020 van 17.00 tot 19.00 uur.
locatie: CBK Zeeland, Balans 17 Middelburg

(i.v.m. coronaprotocollen en de organisatie is aanmelden via info@cbkzeeland.nl noodzakelijk, maximaal 20 personen)

Anita Pijpelink

Anita Pijpelink
Op 9 december vindt de laatste architectentafel van 2020 plaats. Deze afsluitende aflevering is, zoals altijd, toegewijd aan het dilemma van een belangrijk figuur in de Zeeuwse ruimtelijke ordening. Dit jaar is dat Anita Pijpelink, gedeputeerde bij de Provincie Zeeland (Portefeuilles: Cultuur, Monumenten, Natuur, Water, Europese samenwerking). Zij sluit de serie architectentafels van 2020 af met een dilemma uit haar bestuurlijke praktijk en in het verlengde van de het jaarthema: de ervaring van bouw- en omgevingskwaliteit.

Domeinoverstijgende omgevingskwaliteit

De maatschappij is vergaand gedifferentieerd. De nieuwe uitdagingen staan in een steeds extremer spanningsveld tussen maatschappelijke welzijn en duurzame middelen en vragen om een domeinoverstijgende aanpak. Ook voor de omgevingskwaliteit is het van belang om bruggen te slaan tussen de domeinen. Een duurzame omgevingskwaliteit verenigt "concurrentiekracht en leefbaarheid, nutsvoorzieningen en gebruiksregels, ruimtelijke kwaliteit en milieukwaliteit" (College van Rijksadviseurs, 21/01/16). 

Hoe?
Hoe kan de overheid deze verbindingen en de benodigde samenwerking stimuleren, bijvoorbeeld tussen Cultuur, Monumenten, Natuur, Water en Europese samenwerking? Hoe kunnen ontwerpers helpen de spanningsvelden te overbruggen en waarde toevoegen aan een integrale benadering?

Polderpeil

Hartelijk welkom!

Iedereen is uitgenodigd om met wensen en voorstellen bij te dragen aan dit gesprek. De borrel na afloop wordt zoals gebruikelijk aangeboden door CBK Zeeland.

Datum: Woensdag 9 december 2020, 17.00 tot 19.00 uur
Locatie: CBK Zeeland, Balans 17 4331 BL Middelburg
TOEGANG GRATIS
(i.v.m. coronaprotocollen en de organisatie is aanmelden voor een zitplaats noodzakelijk, via info@cbkzeeland.nl)

Architectentafels 2020 - De ervaring van bouwkwaliteit

De laatste decennia spelen zich veel veranderingen af, ook voor de architectuur. De maatschappij is vergaand gedifferentieerd en klimaat en gezondheid dwingen tot adequate oplossingen. De ontwerpopgaven staan in een steeds extremer spanningsveld tussen maatschappelijk welzijn en duurzame middelen. Enerzijds zijn er steeds meer criteria voor de leefomgeving en anderzijds zijn er steeds minder grondstoffen beschikbaar.

De architectentafels van 2020 gaan dat spanningsveld onderzoeken door te kijken welke waarde ontwerpers kunnen bijdragen aan een duurzame balans tussen gebouw en programma, vorm en inhoud en lichaam en geest. Taco Tuinhof en Ben Westenburger zullen bij elke tafel getuige zijn en de eindtafel inleiden, waar gedeputeerde Anita Pijpelink haar bestuursdilemma zal aanreiken.

logo ATZ

Tafel 1 - Waarde: kwantiteit, kwaliteit - 11 maart
Tafel 2 - Materiële waarde - 7 juli
Tafel 3 - Functionele waarde - 23 september
Tafel 4 - Maatschappelijke waarde - 4 november
Tafel 5 - Anita Pijpelink - 9 december