Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Kunst in de Dikke Toren-Karin van Dam

Kunst in de Dikke Toren, Zierikzee

Karin van Dam

'Vloedlagen in de zeereep' een installatie op grote hoogte

Deze installatie is voor beklimmers van de Dikke Toren te bezoeken tot en met eind december 2015.

Hartelijk welkom! 

Mary Remijnse maakte een filmpje over de installatie.

Karin van Dam

Karin van Dam is een installatiekunstenaar die ruimte schept die vaak maar ten dele zichtbaar is. Net zoals dat in de wereld van de stad het geval is. De stad is een wereld in lagen. Onder de grond lopen onzichtbaar voor ons buizen en leidingen die alles met alles verbinden en de stad leefbaar maken. Daarboven de wereld van de huizen die de bewoners tijdelijk een thuis bieden. En boven alles uit de oneindigheid van de lonkende lucht.

Karin van Dam DK5

Karin van Dam. Vloedlagen in de zeereep, foto Mary Remijnse

Karin van Dam DK4

Karin van Dam, Vloedlagen in de zeereep, foto Mary Remijnse

Vloedlagen in de zeereep

De twee installaties op respectievelijk 25 en 36 meter hoogte van installatiekunstenaar Karin van Dam zijn als een onbekend universum dat je je eigen moet maken. Zelf is zij een reiziger, altijd op ontdekkingstocht. Onderweg stuit ze bij toeval op haar (bouw)materialen; isolatiemateriaal, buizen, stootwillen, ballonnen, lampen, draden en touwen die het palet vormen van een nieuwe installatie. De inspiratie voor Vloedlagen in de zeereep vond zij in de directe omgeving van Zierikzee, waar ze tijdelijk verbleef.

Stichting Centree

In december 2014 kon men tijdens Serious Centree voor het eerst een kijkje nemen op de tot dan toe gesloten verdiepingen. Ze werden voor een dag ingericht door Nuformer, Thumbed en Zumm Ontwerpbureau om geld in te zamelen voor Serious Request. Dat de indrukwekkende ruimten altijd gesloten zijn verbaasde de bezoekers. Nu gaan de verdiepingen op initiatief van Centree dan eindelijk het hele seizoen open. CBK Zeeland selecteert en begeleidt de kunstenaars voor dit project.
Karin van Dam, bekend van haar installaties in onder andere Museum Boijmans Van Beuningen en Gemeentemuseum De Haag en haar bijdrage aan Façade 2012, gaat als eerste kunstenaar aan de slag. Met een grote verscheidenheid aan (bouw)materialen creëert zij in de Dikke Toren een geheel eigen wereld die de bezoeker zal verrassen.

De komende jaren zullen de verdiepingen van de Dikke Toren van Zierikzee worden ingericht door verschillende internationaal bekende kunstenaars. Stichting Centree, CBK Zeeland en de VVV hebben de intentie uitgesproken voor een meerjarige samenwerking.

logos dikke toren