Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Shortlist voor de Zeeuwse Architectuurprijs 2022

De winnaars zijn bekend!

De Nye-Uus-woningen op Walcheren hebben de Zeeuwse Architectuurprijs gewonnen. De vakjury van de prijs voor het mooiste nieuwe gebouw van Zeeland koos deze huizen als winnaar. De PZC-Publieksprijs gaat naar de duinvilla in Nieuw-Haamstede.

Lees verder op PZC.nl

prijswinnaars ZAP 2022

De winnaars van de Zeeuwse Architectuurprijs 2022

CBK Zeeland organiseert zoals elk jaar, samen met het Zeeuws Architectenplatform en de PZC, de ‘Zeeuwse Architectuurprijs 2022’ (realisaties van 2021). Het thema is T-Huis in het Zeeuwse landschap”. Deze kernwoorden vormen de basis van de jurering van de inzendingen. De shortlist - de vijf projecten die kans maken op de jaarprijs- is bekend. Deze vijf projecten zullen door de PZC geportretteerd worden en nauwkeurig worden geëvalueerd door de vakjury. De prijsuitreiking aan de uiteindelijke winnaar zal plaatsvinden  op 17 juni 2022, een dag voor de nationale Dag van de Architectuur.

_______________________________________________________________

Selectie

De jury kwam bijeen voor een selectie van de short list. De discussie is gevoerd op basis van het thema, 'T-Huis in het Zeeuwse landschap', en twee aanvullende criteria: vernieuwing en duurzaamheid. Over een aantal projecten was al snel unaniem overeenstemming, maar sommige projecten zijn uitvoerig besproken.

De discussie bracht vooral ook overeenstemming over een hoofdzaak, namelijk dat de keuze gaat naar projecten die relevante onderwerpen over Zeeuws ruimtelijk ontwerp belichamen. Vernieuwing en duurzaamheid zijn vanzelfsprekende vereisten voor een project dat met de erkenning een voorbeeld zal stellen. De nuance lag in de discussie, en zal dat ook doen in de eindselectie, bij de vraag uit het thema welk project het best vorm geeft aan een zorgvuldige compositie van bouwvolumes, stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing en het faciliteren van maatschappelijke activiteiten - in zekere zin het wonen temidden (het landschap van) openbare verbindingen.

Na uitgebreide argumenten heen en weer, en met felicitaties, is de jury gekomen tot de onderstaande selectie van vijf projecten.

Deze projecten zullen door de jury op vrijdag 17 juni bezocht worden om tot een eindoordeel te komen en die openbaar uit te spreken, diezelfde dag om 17:00 bij CBK Zeeland.

Alle ingezonden projecten zijn intussen t/m 17 juni (de Dag van de Architectuur) te bezichtigen bij CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg

ZAP 2022 - shortlist

Albert Heijn, Tref / Bethlehemplein / Duinvila V / Nye-uus / Aria Fase K

Vijf geselecteerde projecten

Vakjury ZAP 2022

Vakjury

De vakjury bestaat uit de volgende personen:

  • Steven Delva, DELVA Landscape Architecture | Urbanism, en architect van het jaar 2021;
  • Ro Koster, Ro&Ad architecten, en Zeeuwse winnaar in 2021;
  • Tessa Peters, Art Director en designer bij Rezone;
  • Christiaan Weiler, Coördinator architectuur, CBK Zeeland (secretaris).