Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Zeeuwse Lichting 2005

10 kunstenaars met een Zeeuwse achtergrond, die in 2005 aan één van de Nederlandse kunstacademies afgestudeerd waren, maakten hun debuut in het CBK Zeeland. Met deze tentoonstelling creeërde het CBK Zeeland een mogelijkheid om jong afgestudeerden hun werk aan een breed publiek onder de aandacht te brengen. Hedentendage is het niet makkelijk om direct van de academie af een expositie te krijgen.
De exposanten zijn geboren in Zeeland, hebben er gewoond of wonen er nog. Nadat ze uitgevlogen zijn naar kunstacademies in Rotterdam, Breda, Eindhoven en Utrecht toonden zij voor het Zeeuwse publiek hun werk.
Vanwege het succes van deze tentoonstelling wordt er begin 2007 een nieuwe tentoonstelling van net afgestudeerden gepland.

lees hier wat de PZC schreef over de tentoonstelling

klik hier voor de lezing van Maud Sauer, projectleider Kunstenaars&CO te Amsterdam, die zij gaf op de opening van de tentoonstelling Zeeuwse Lichting #05 op zondag 5 februari 2006

Terug naar Archief
Maartje Korstanje
Geeske Pluijmers
Maartje Korstanje studeerde autonome beeldende kunst, richting sculptuur, aan de St. Joost in Breda. Op dit moment volgt zij de masteropleiding Fine Arts aan het Sandberg Instituut te Amsterdam. Zij maakt sculpturen, maar ook schilderijen en filmpjes Op de tentoonstelling laat zij nieuwe sculpturen zien, ontstaan uit de verwondering over veegwagens.
Geeske Pluijmers studeerde illustratie aan de St. Joost in Breda. Zij is gefascineerd door het verschil in drukte van reclameuitingen in haar huidige levendige woonplaats Breda t.o.v. het rustige Middelburg. Zo onderzoekt zij hoe een straat in Middelburg, waar geen reclame is, er uit ziet met een overdaad aan reclame en hoe haar straat in Breda er zonder reclame uit kan gaan zien.
Trees Okhuijsen-Schepman
Laura Mars
Trees Okhuijsen-Schepman studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, afdeling grafisch ontwerpen. Zij maakt vooral in opdracht van bedrijven ontwerpen, zoals logo's, huisstijlen, websites en brochures. Hiernaast maakt ze vrij werk; zo is ze al jaren bezig met zichzelf te portretteren. Dit startte indertijd als een academieopdracht, maar heeft haar sinsdien niet meer losgelaten. Zij toont een kort filmpje met zichzelf in de hoofdrol. Bovendien geeft ze een overzicht van een aantal reeds afgeronde projecten.
Laura Mars studeerde illustratie aan de St. Joost in Breda, tekent met name. Zij laat een overzicht zien van verschillende tekeningen, welke hebben geleid tot de manier waarop zij toegepaste opdrachten ‘oplost’. In haar werk is zij vooral op zoek naar karakters en expressie, maar ook naar een helderheid in kleur en vlakverdelingen.
Myrthe Rootsaert
Irene Weug
Myrthe Rootsaert studeerde sculptuur aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In haar werk is zij op zoek naar “verbinding”, met name naar het verbonden zijn en voelen met het eigen lichaam, andere mensen, de natuur en de wereld om je heen. Ook de wrijving die een verbinding met zich mee brengt is voor haar een thema dat in het werk tot uiting komt. Het werk is een constante zoektocht naar een balans van jezelf openen en (af)sluiten.
Irene Weug heeft de Willem de Kooning Academie, afdeling autonome beeldende kunst, in Rotterdam gevolgd. Zij maakt ruimtelijk werk. De aanleiding voor een werk is vaak een maatschappelijk gegeven. Het idee voor een werk kan ontstaan tijdens een gesprek met vrienden of collega’s of een foto uit de krant. Haar materiaal bestaat veelal uit alledaags textiel dat al een leven achter de rug heeft. Tot nu toe waren dat maatkostuums, tweepersoonslichtgewichttenten, borduurzijde en handdoeken.
Veerle Vreeke
Dieuwer ten Braak
Veerle Vreeke is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Zij laat via een digitaal project een overzicht van haar werk tot nu toe zien. Dit omvat o.a. grafisch ontwerp, productontwerp en visualisaties van verschillende concepten. Met een transparante poster toont zij een weergave van haar werkwijze bij het ontwerpen. Deze bestaat uit drie transparante sheets die de gelaagdheid goed laten zien. In deze weergave wil zij de drie hoofdelementen ‘inhoudelijk’, ‘structureel’ en ‘esthetisch element’ samen laten komen en ze tegelijkertijd ontleden. Zij vindt het belangrijk in haar ontwerpproces dat deze elementen precies in elkaar grijpen en zo een totaalbeeld vormen.
Dieuwer ten Braak studeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Haar ontwerpen ontstaan vanuit een materiaal/techniek of vanuit een gevoel dat zij bij de gebruiker wil opwekken. Deze uitgangspunten blijven tijdens haar ontwerpproces altijd het belangrijkst. Het eindresultaat moet volgens haar altijd puur en eerlijk zijn, logisch en zonder trucjes. 'Wat je ziet is wat je krijgt'.
Ko de Kok
Ramon Mangold
Ko de Kok studeerde beeldende kunst aan de St. Joost in Breda, wil met het werk op de tentoonstelling zijn overgrootoma (uit de tijd dat er nog bijna geen merkkleding bestond) in het heden (waar klederdracht bijna is uitgestorven) plaatsen. Hij vraagt zich af welke invloed de ontwikkeling van toen naar nu heeft op de wijze waarop mensen tegenwoordig een identiteit trachten te vormen.
Ramon Mangold studeerde grafische vormgeving en fotografie
aan de St.Joost. Hij richt zich nu voornamelijk op fotografie en treedt door middel van publicaties en exposities naar buiten met zijn werk. Zijn fotografische werk speelt zich voornamelijk af op de grens van journalistieke- en documentairefotografie.
Info
0118-611443 of info@cbkzeeland.nl