Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Henk Vierveijzer (1950-2022)

Terug naar Archief

CBK Zeeland en Kunstuitleen Walcheren tonen werken van Henk Vierveijzer

Locatie: Balans 17 te Middelburg

van 1 mei t/m 31 mei 2023.

Henk Vierveijzer 3x

Henk Vierveijzer (1950-2022) voltooide zijn studie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Na jarenlang in Brabant te hebben gewoond, verhuisde hij rond de eeuwwisseling naar Zeeland, eerst Aagtekerke maar al spoedig naar Middelburg.
Het onderzoek en de vereiste nieuwsgierige werkhouding van zijn academietijd heeft hij altijd als basis van zijn kunstwerken gezien. Henk Vierveijzer was schilder en graficus en maakte een enkele keer ook ruimtelijke figuren, zoals voor de Zeeuwse Pioniers Prijs

Zijn schilderijen komen als een onstuitbare tsunami op de toeschouwer af. Ze tillen hem op, sleuren hem mee en laten hem verdwaasd achter. De explosieve kracht is onmiskenbaar. De krachtige lijnen, de heldere kleuren en de groteske figuren intrigeren mateloos. De ogenschijnlijke chaos blijkt een uitgebalanceerde orde. Zijn onuitputtelijke scheppingsdrang steeds nieuwe expressiviteit sleurt je mee of laat je koud. Een middenweg bestaat er niet.

“Precies daar is het me ook om te doen”, verklaarde Henk Vierveijzer zelf. “Ik wil treffen, emotioneren, omverwerpen. En tegelijk heb ik ook sterk de behoefte om te relativeren. Je kunt fenomenen als energie, hartstocht, vitaliteit, levenslust, warmte en geborgenheid, chaos en evenwicht dramatisch zwaar aanzetten. Ik kies ervoor om mijn thema’s met een knipoog gestalte te geven. Absurditeit ontdekken in zwaarwichtigheid. Ik zie mezelf ook niet als een schilder van grote importantie, maar veel meer als een plaatjesmaker die een verhaal vertelt. Dat verhaal moet dan wel inslaan als een bom.”

In het najaar van 2022 overleed Henk Vierveijzer na een kort ziekbed. Hij wist ons ook na zijn overlijden te verrassen met het legaat dat hij CBK Zeeland heeft nagelaten.

Henk Vierveijzer

Kunst delen!

Ook zo'n mooi kunstwerk van Henk Vierveijzer in huis?

Zijn werken zijn te leen via Kunstuitleen Zeeland voor € 12,- per maand.

Kom langs of neem een kijkje op de digitale catalogus om de hele collectie werken te zien en eventueel te reserveren!