Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Saeftinghe 2021 - tentoonstelling

Saeftinghe 2021 - Nieuw Zeeuws Landschap 

CBK Zeeland is tijdelijk voor publiek gesloten!

_______________________________________________________________________

Saeftinghe - tentoonstelling

Tentoonstelling 05-12-2021 - 16-01-2022
locatie CBK Zeeland, Balans 17 te Middelburg

____________________________________________________________

CBK Zeeland presenteert vier makers die de toekomst van mensen en plekken op de grens van Zeeuws­ en Oost­Vlaanderen onderzochten. Hun projecten tonen verkenningen van ecologische, sociale en technologische aspecten van het landschap. Deze tentoonstelling belicht de culturele aspecten van de metamorfose, in aanvulling op de veelbesproken technische en economische aspecten. De vier makers presenteren hun antwoord op de centrale vraag: Hoe maak je met lokale mensen, verhalen, materialen en technieken een betere toekomst?

Saeftinghe - container

Foto Sven Dullaert - 14.000 teu container bij het Verdronken Land van Saeftinghe

Weids & Intiem

Het grensoverschrijdend gebied in de bocht van de Westerschelde heeft een unieke waarde door zijn ligging – een rustpunt tussen natuur, landbouw en de haven, op nipte afstand van industriële activiteiten (3M). Het biedt ook een scharnierpunt in de tijd – een moment om stil te staan bij de vele actuele maatschappelijke transities en welke condities die scheppen. Op dit scharnierpunt, waar een weids perspectief aanzet tot intieme overwegingen, zijn nieuwe verbindingen onderzocht. Projecten die spanningen omvormen: tussen land en water, tussen economie en ecologie, tussen groei en krimp, tussen lichaam en geest. Projecten die kracht halen uit een spannende geschiedenis en dat inzetten als energie voor de toekomst.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is gewijd aan de schoonheid van Groot Saeftinghe en het Geopark Schelde Delta (een Unesco park in oprichting). De productie omvatte een 3-in-1-Master­Class­Workshop-Residence afgelopen zomer, ondersteund met conferenties, debatten, een Makersmarkt en deze expositie – een publicatie volgt.

Klik hier voor het volledige jaarprogramma.

makers Saeftinghe

Makers

 • Nel Bonte [B] beeldend kunstenaar transformeert schijnbaar betekenisloze objets trouvés tot betekenisvolle creaties (met dank aan WARP Art Sint­Niklaas);
  www.nelbonte.com
 • Vos Broekema [NL] onderzoekende, autonome en toegepast ontwerper heeft een gave om zware onderwerpen licht te maken;
  www.voornaamvos.nl
 • Bruno Slagboom [NL] fotograaf / ontwerper / kunstenaar vangt de fysieke werkelijkheid van tijd en ruimte in beelden;
  www.brunoslagboom.com
 • Joost Adriaanse [NL] ontwerper­onderzoeker legt trans­disciplinaire verbanden tussen het gebied, de deelnemers en de creatieve processen.
  www.joostadriaanse.nl

Lees meer over dit unieke project, de streekholders, experts, tutoren, opleidingen en partners.

logo Unesco
partners Saeftinghe 2021