Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

2e Architectentafel 2016

2e Architectentafel 2016

‘Architectuur van het leven’
een ontmoeting met Teun Voeten
(architectuur- en oorlogsfotograaf)

Woensdag 13 april 2016

locatie: CBK Zeeland, Balans 17 4331 BL Middelburg
van 17.00 tot 19.00 uur
toegang gratis

Hartelijk welkom!

Teun Voeten

Teun Voeten verenigt Architectuurfotografie en Oorlogsfotografie – foto’s van prachtige gebouwen versus prachtige foto’s van gebieden in trauma en verscheuring. Het leven in al zijn facetten, vastgelegd met de lens in al haar directheid en onuitwisbaarheid.

Teun Voeten arch.fotog.

Voeten studeerde culturele antropologie en filosofie aan de Universiteit Leiden en studeerde aan de School of Visual Arts in New York City. Na zijn afstuderen verhuisde Voeten in 1992 naar Brussel, van waaruit hij internationale conflicten volgde voor de Nederlandse, Belgische, Duitse, Britse en Amerikaanse pers. In 1994 schreef hij het boek Tunnelmensen, waarvoor hij vijf maanden bij een groep daklozen in een ongebruikte spoorwegtunnel in Manhattan woonde.
Vanaf 1996 concentreerde Voeten zich op “vergeten oorlogen” en maakte hij reportages in Colombia, Afghanistan, Soedan en Sierra Leone. In dat laatste land verborg Voeten zich op de vlucht voor muitende soldaten twee weken in het bos, een ervaring die zou leiden tot zijn boek How de body? Hoop en horror in Sierra Leone.

Teun Voeten oorlogsfotogr.

Teun Voeten

In 2000 verhuisde Voeten en ging in New York wonen, waar hij onder andere reportages maakte voor Vanity Fair, Newsweek en National Geographic Magazine. De jaren daarna fotografeerde Voeten oorlogen in Afghanistan, Irak, Gaza en Lebanon. Ook maakte hij een reportage over het dagelijks leven in Noord-Korea. Tussen 2009 en 2012 richtte Voeten zich op het drugsgeweld in Mexico. In 2012 verscheen zijn fotoboek Narco estado. Drug Violence in Mexico. Voeten organiseert ook tentoonstellingen. Zo organiseerde hij in 2011 voor GEMAK in Den Haag de overzichtstentoonstelling Generation 9/11, een groepstentoonstelling met oorlogsfotografie uit de tien jaar sinds de aanslagen op 11 september 2001 in New York.