Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Tafel 3 - Functionele waarde - 23 september 2020

Terug naar archief
ATZ 3

datum: woensdag 23 september 2020 van 17.00 tot 19.00 uur.
Locatie: CBK Zeeland, Balans 17 Middelburg

(i.v.m. coronaprotocollen en de organisatie is aanmelden via info@cbkzeeland.nl noodzakelijk)

MFA onderdak

MFA Onderdak te Biggekerke door NOAHH | Network Oriented Architecture. Beeld Katja Effting

Een goed ontwerp ondersteunt de diensten die een gebouw biedt – wat kan vormgeving daaraan bijdragen?

Form Follows Function
Louis Sullivan (1856-1924) poneerde een eeuw geleden het principe “Form follows function” waarbij architectuur een uitdrukking is van de functie. De functie, of exploitatie, is vaak de bestaansbasis van een gebouw. Hieruit ontstaan typologieën - scholen, ziekenhuizen en kantoren. Maar hedendaagse functies zijn in toenemende mate vervlochten en veranderlijk. Hoe duurzaam is dan de vorm?

Gelijktijdig en achtereenvolgens

Sommige gebouwen gaan verder dan één functie en bewijzen hun waarde door gelijktijdig of achtereenvolgens verschillende exploitaties te dienen. In deze architectentafel verkennen we de grenzen van functionele waarde door te praten met Patrick Fransen over de MFA Onderdak in Biggekerke en met Patricia van den Berge en Arjen Hoefkens over de herbestemming van het Belastingkantoor tot ‘De Koploper’ in Goes.

ATZ 3Hartelijk welkom!

Iedereen is uitgenodigd om met wensen en voorstellen bij te dragen aan dit gesprek. De borrel na afloop wordt zoals gebruikelijk aangeboden door CBK Zeeland.

Datum: Woensdag 23 september 2020, 17.00 tot 19.00 uur
Locatie: CBK Zeeland, Balans 17, 4331 BL Middelburg

TOEGANG GRATIS
(i.v.m. coronaprotocollen en de organisatie is aanmelden via info@cbkzeeland.nl noodzakelijk)

logo ATZ

Architectentafels 2020 - De ervaring van bouwkwaliteit

De laatste decennia spelen zich veel veranderingen af, ook voor de architectuur. De maatschappij is vergaand gedifferentieerd en het klimaat dwingt tot sobere oplossingen. De ontwerpopgaven staan in een steeds extremer spanningsveld tussen maatschappelijke welzijn en duurzame middelen. Enerzijds zijn er steeds meer criteria voor de leefomgeving en anderzijds zijn er steeds minder grondstoffen beschikbaar. De architectentafels van 2020 gaan dat spanningsveld onderzoeken door te kijken welke waarde ontwerpers kunnen bijdragen aan een duurzame balans tussen gebouw en programma, vorm en inhoud en lichaam en geest. Taco Tuinhof en Ben westenburger zullen bij elke tafel getuige zijn en de eindtafel inleiden, waar gedeputeerde Anita Pijpelink haar bestuursdilemma zal aanreiken.

Tafel 3 - Functionele waarde - 23 september
Tafel 4 - Maatschappelijke waarde - 4 november
Tafel 5 - Anita Pijpelink - 9 december