Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Kunst in de Dikke Toren - Ed Pien

Terug naar Archief

Dikke Toren - Zierikzee

Dikke Toren van Zierikzee maakt zich klaar voor de zomer van 2016

Tijdens de kerstvakantie geopend!

Op zaterdag 26 maart opent Centree de bijzondere expositie Phantasms in de Dikke Toren van Zierikzee. De Canadese kunstenaar Ed Pien hangt vleermuizen van plastic papier en lichteffecten op voorheen gesloten etages. Dit is het tweede samenwerkingsproject van Stichting Centree en CBK Zeeland in de Dikke Toren. Op de begane grond is er een expositie over de zeeslag op de Gouwe, georganiseerd door VVV Zierikzee.

Ed Pien 1

Ed Pien, foto Mary Remijnse

Phantasms

Phantasms is speciaal gerealiseerd voor de Dikke Toren van Zierikzee. Handbeschilderde vleermuizen beheersen de 15 meter hoge ruimte. Deze monsterlijke en hybride wezens verwijzen naar waterspuwers en, in onze collectieve verbeelding, geconstrueerde wezens. In de 10-meter hoge ruimte schijnt licht op ovaalvormige spiegels en transparant plexiglas die vrij in de ruimte hangen en kunnen draaien. Deze vormen veroorzaken slagschaduwen en schitteringen die de ruimte veranderen in een universum. Het is een verkennen van zichtbaarheid en onzichtbaarheid, stilte en beweging, dit werk plaagt de grenzen van de visuele waarneming.

Na Vloedlagen in de zeereep van Karin van Dam (2015) is Phantasms van de Canadese Ed Pien de tweede samenwerking van Stichting Centree en CBK Zeeland waarbij de verschillende verdiepingen van de Dikke Toren van Zierikzee de locatie vormen van immense installaties van internationale kunstenaars.

Ed Pien 2

Ed Pien, foto Mary Remijnse

Ed Pien

Ed Pien realiseerde eerder installaties in China, Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk. Ed Pien wordt in Nederland vertegenwoordigd door Galerie Maurits van de Laar in Den Haag.

Beeld van een Zeeslag

Op de begane grond van de Dikke toren is in dezelfde periode de expositie Beeld van een Zeeslag anno 1304 te zien. In de Dikke Toren staat al 40 jaar een beeld van een zeeslag. Naar aanleiding van dit beeld is een presentatie gemaakt over de Zeeslag op de Gouwe anno 1304. Een belangrijke historische gebeurtenis tussen de graven van Holland en Vlaanderen om de macht in Zeeland. Ridderkostuums, vaandels, wapenschilden en rekwisieten zijn te bewonderen en verhalen te lezen. De stichting Vrienden van het Stadhuismuseum en de VVV hebben bijgedragen aan dit project.