Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Tafel 2 - Materiële waarde - dinsdag 7 juli 2020

Architectentafel 2 - 2020

Let op
datum: dinsdag (en niet zoals gewoonlijk woensdag) 7 juli 2020 
van 17.00 tot 19.00 uur.
Locatie: Kunstuitleen Walcheren, Kleverskerkseweg 49 Middelburg (en niet zoals gewoonlijk Balans 17, Middelburg).

Graag aanmelden via: info@cbkzeeland.nl

Domein Het Camperveer

Domein Het Camperveer

Een goed ontwerp verdient zich op termijn terug - maar hoe dan?

De architectentafels van 2020 onderzoeken welke waarde ontwerpers kunnen bijdragen aan een duurzame balans tussen gebouw en programma, vorm en inhoud en lichaam en geest. Op dinsdag 7 juli vindt de tweede architectentafel van 2020 plaats. Aan de hand van drie presentaties en het gesprek naderhand zullen we inzicht verkrijgen in welke waardecreatie we met een materiële organisatie kunnen genereren en hoe vormgeving daaraan bijdraagt.

Aantrekkelijk exploitatie- en investeringsobject

Ontwerpers verkopen hun diensten aan particulieren, overheden en ondernemers. Het belang van de klant is het beste gebouw te verkrijgen voor de beste prijs en voor een optimale verkoopsmarge (en/of exploitatie, maar dat bij tafel 3). De locatie, het programma en het budget zijn daarvoor gegeven. Is er een logica waarbij duidelijke criteria sturing geven aan die waarde-optimalisatie, zodat vormgeving leidt tot een aantrekkelijk exploitatie- en investeringsobject?

Zeeuwse recreatie

De verschillende waarde-aspecten van vastgoed zullen worden geïntroduceerd door Elisabeth Ruijgrok (Witteveen+Bos): vastgoed bedient een vraag (Markt), bestaat uit doelmatige waardeobjecten (WOZ), verdient de investering terug (Embodied energie), heeft een hoge restwaarde (Circulair) en is deel van een landschap van attributen en diensten (Hedonic). Een concrete case van Zeeuwse recreatie dient ter illustratie. De presentatie van een investeerder Leon Jobse (LJ Projecten) maakt die aspecten tastbaar, en het project van de ontwerper Gert-Jan van de Berge (buroSalt) geeft het vorm.

Architectentafel 2 - sprekers

Elisabeth Ruijgrok, Witteveen+Bos / Leon Jobse, gedelegeerde opdrachtgever / Gert-Jan van de Berge, buroSalt

Hartelijk welkom!

De presentatie van Elisabeth Ruijgrok zal via video gaan. Leon Jobse en Gert-Jan van de Berge zullen ter plaatse zijn. Iedereen is uitgenodigd om met wensen en voorstellen bij te dragen aan dit gesprek. De borrel na afloop wordt zoals gebruikelijk aangeboden door CBK Zeeland.

Datum: Dinsdag 7 juli 2020, 17.00 tot 19.00 uur
Locatie: Kunstuitleen Walcheren, Kleverskerkseweg 49, Middelburg
TOEGANG GRATIS (i.v.m. coronaprotocollen en de organisatie aanmelden via info@cbkzeeland.nl)

logo ATZ

Architectentafels 2020 - De ervaring van bouwkwaliteit

De laatste decennia spelen zich veel veranderingen af, ook voor de architectuur. De maatschappij is vergaand gedifferentieerd en het klimaat dwingt tot sobere oplossingen. De ontwerpopgaven staan in een steeds extremer spanningsveld tussen maatschappelijke welzijn en duurzame middelen. Enerzijds zijn er steeds meer criteria voor de leefomgeving en anderzijds zijn er steeds minder grondstoffen beschikbaar. De architectentafels van 2020 gaan dat spanningsveld onderzoeken door te kijken welke waarde ontwerpers kunnen bijdragen aan een duurzame balans tussen gebouw en programma, vorm en inhoud en lichaam en geest. Taco Tuinhof en Ben Westenburger zullen bij elke tafel getuige zijn en de eindtafel inleiden, waar gedeputeerde Anita Pijpelink haar bestuursdilemma zal aanreiken.

Meer Architectentafels (onder voorbehoud)

Tafel 3 - Functionele waarde - 23 september
Tafel 4 - Maatschappelijke waarde - 4 november
Tafel 5 - Anita Pijpelink - 9 december