Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

ARMAZOEN

ARMAZOEN

Kunstproject Armazoen brengt op een bijzondere en grootschalige manier een verzwegen deel van onze gemeenschappelijke geschiedenis onder de aandacht.
______________________________________________________________

Te zien op 8 | 9 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 17 maart 2024
Ieder half uur tussen 12.00 - 17.00 uur
Locatie zeecontainer: Onder Den Toren, Middelburg

Op vrijdag 8 maart om 12.30 uur is er een kleine opening op locatie waarbij iedereen hartelijk welkom is!

Armazoen

beeld: still uit dansfilm Armazoen, Desta Deekman

Een zwarte vrouw bereidt zich voor om de hoogste prijs te betalen voor zelfbeschikking: het voor eeuwig afscheid nemen van haar geliefden in aanloop naar haar sprong naar vrijheid door de dood.

Kunstproject Armazoen is gebaseerd op een scheepsjournaalfragment van het schip Hof van Zeeland (onderdeel van de Middelburgse Commercie Compagnie, de Zeeuwse tegenhanger van de WIC en VOC) dat tussen 1732 en 1734 zijn eerste slavenreis maakte, de driehoeks route tussen o.a. Vlissingen, Angola en de Caribbean. In dit fragment wordt als bijna niets zeggende aantekening het overboord springen van vijf slaafgemaakte vrouwen beschreven waarbij één de dood vindt. Deze paar ogenschijnlijk onopvallende zinnen werden de basis voor Kunstproject Armazoen. Het is een ode aan deze vrouwen en de ontelbaren met hen, gesymboliseerd door deze ene vrouw.

Armazoen 2

Tekening uit het storyboard van Hugo Bausch copyrights

Kunstproject Armazoen bestaat uit twee delen: een dansfilm en een specifiek vertoningstraject in een zeecontainer die een nationale route zal reizen langs verschillende locaties aan de Nederlandse kust: Middelburg, Rotterdam, IJmuiden, Den Helder en Amsterdam. Daarna zal de container de oorspronkelijke driehoeksreisroute van het slavenschip Hof van Zeeland volgen en deze locaties aandoen: Middelburg/Nederland, Luanda/Angola en Willemstad/Curaçao. Daarna reist de zeecontainer door naar Paramaribo/Suriname en New York/VS. En keert weer terug naar Nederland.

Concept: Monique Duurvoort en Afra Jonker
Productie: Boa Producties
Script, choreografie en regie: Monique Duurvoort
Producent, initiatief en idee: Afra Jonker

www.boaproducties.nl

Armazoen logo's