Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Tafel 4 - Maatschappelijke waarde - woensdag 4 november

Terug naar archief
ATZ 4

datum: woensdag 4 november 2020 van 17.00 tot 19.00 uur.
locatie: CBK Zeeland, Balans 17 Middelburg

(i.v.m. coronaprotocollen en de organisatie is aanmelden via info@cbkzeeland.nl noodzakelijk, maximaal 20 personen)
____________________________________________________________

Een ruimtelijk ontwerp overstijgt de invloedsfeer van de klant en het perceel – hoe kan een ontwerper daar zorg voor dragen?

Bouwen levert een aanleiding en een omgeving 
De ruimtelijke ontwerpopgave speelt een belangrijke maatschappelijke rol als aanleiding en omgeving waar mensen elkaar ontmoeten en samenwerken. Verschillende doelen, werkwijzen en resultaten bieden daarvoor verschillende kaders - publieke of private aanpak, ontwikkelingsschaal, nieuwbouw of herbestemming, industrieel of ambachtelijk, soepele of strakke vormen, hoge en lage ruimtes, etc.

ATZ 4-gebouwen

1. Hotel Zoutelande, 2. Natuurmonumenten Zierikzee, 3. Badpaviljoen Vlissingen, 4. Hogeschool Middelburg, 5. Kliniek Kloetinge

Doel, proces, realisatie en ervaring

Elk project heeft zijn eigen karakteristieken, en een bouwwerk betrekt altijd meerdere gebruikers, vanaf de opdracht tot de oplevering. We bespreken maatschappelijke waarde van bouwen aan de hand van vier aspecten: de doelstelling (M. Hermans), het proces (A. Schaminee), de realisatie (P. vd Vijver) en de ervaring van het resultaat (L. Schrijver). Enkele opmerkelijke Zeeuwse gebouwen helpen om de maatschappelijke waarde te duiden, en de bijdrage die ontwerpers daar aan kunnen leveren.

ATZ 4- sprekers

Marleen Hermans, Brink Groep (presentatie online), André Schaminee, Twynstra Gudde (presentatie online), Pol van de Vijver, Immovation (presentatie live), Lara Schrijver, Universiteit Antwerpen (presentatie online)

Hartelijk welkom!
Iedereen is uitgenodigd om met wensen en voorstellen bij te dragen aan dit gesprek. De borrel na afloop wordt zoals gebruikelijk aangeboden door CBK Zeeland.

Datum: Woensdag 4 november 2020, 17.00 tot 19.00 uur
Locatie: CBK Zeeland, Balans 17 4331 BL Middelburg
Toegang gratis.
(i.v.m. coronaprotocollen en de organisatie is aanmelden voor een zitplaats noodzakelijk, via info@cbkzeeland.nl )

logo ATZ

Architectentafels 2020 - De ervaring van bouwkwaliteit

De laatste decennia spelen zich veel veranderingen af, ook voor de architectuur. De maatschappij is vergaand gedifferentieerd en klimaat en gezondheid dwingen tot adequate oplossingen. De ontwerpopgaven staan in een steeds extremer spanningsveld tussen maatschappelijk welzijn en duurzame middelen. Enerzijds zijn er steeds meer criteria voor de leefomgeving en anderzijds zijn er steeds minder grondstoffen beschikbaar.

De architectentafels van 2020 gaan dat spanningsveld onderzoeken door te kijken welke waarde ontwerpers kunnen bijdragen aan een duurzame balans tussen gebouw en programma, vorm en inhoud en lichaam en geest. Taco Tuinhof en Ben Westenburger zullen bij elke tafel getuige zijn en de eindtafel inleiden, waar gedeputeerde Anita Pijpelink haar bestuursdilemma zal aanreiken.

Tafel 4 - Maatschappelijke waarde - 4 november
Tafel 5 - Anita Pijpelink - 9 december