Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

POP DOWN | MELT UP

POP DOWN | MELT UP

Ontmanteling en herbestemming van energierelicten in de Zeeuwse Delta

Het CBK-jaarprogramma voor architectuur 2019/2020– POP DOWN|MELT UP – richt zich op twee urgente, nauw aan elkaar verbonden maatschappelijke opgaven in de globale transitie naar duurzame energie: de toekomstige ontmanteling van de kerncentrale en de kolencentrale in Borssele en hun ruimtelijke impact op Zeeland.

PDMU

Wat kunnen we leren?

Wat gaan we doen met de stilgelegde kolencentrale in Vlissingen-Oost? En wat kunnen we van dat proces leren om de kerncentrale in Borssele niet alleen technisch veilig te ontmantelen, maar ook met oog op waardebehoud en -creatie voor samenleving, leefomgeving en economie? Tegelijk richt het ontmantelingsvraagstuk onze aandacht ook op de vraag hoe wij (als mensheid) kunnen en moeten omgaan met de erfenis en de denkwijze van het fossiele tijdperk. Er is behoefte aan (holistische) kennis en duurzaam leiderschap om tot een waardig antwoord op deze vraag te komen.

Toekomstscenario's

Met POP DOWN|MELT UP willen we bijdragen aan de omvorming van onze omgang met energie, met tot gevolg lokale verrijking en synergie die verder reikt dan Borssele en de betrokken organisaties alleen. Met een multidisciplinair team van o.a. architecten, landschapsarchitecten, ingenieurs, kunstenaars in woord & beeld en EPZ-bestuurders voeren we ontwerpend onderzoek uit, waarin we vijf toekomstscenario’s – van uiterst optimistisch tot super-pessimistisch, van droom tot nachtmerrie – ontwikkelen en verbeelden. 

PDMU kernleden

Kerngroep POP DOWN|MELT UP bij de kolencentrale

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van dit unieke project door regelmatig deze pagina te raadplegen of meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Dan mist u geen enkele uitnodiging.