Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Presentatie nieuw beeld van de Koning!

Presentatie nieuw beeld van de Koning in de Statenzaal van Zeeland

Vrijdag 13 februari 2015 presenteerde commissaris van de Koning Han Polman het nieuwe portret van Koning Willem Alexander in de statenzaal van Provincie Zeeland.

Vorig jaar hebben de Zeeuwse Provinciale Staten besloten een nieuw beeld te laten maken voor de Statenzaal ter vervanging van het borstbeeld van Koningin Beatrix. Een werkgroep bestaande uit de statenleden Annebeth Everts, Peter van Dijk, Leen Harpe en Goos Roeland, gedeputeerde George van Heukelom, en Jacqueline de Vries-Biersteker en Margreeth Trimpe vanuit de provincie, en Kathrin Ginsberg van CBK Zeeland, koos unaniem voor de kunstenares Marjolein Rothman.

Zij kreeg de vrije opdracht om voor de Statenzaal in de Abdij in Middelburg een beeld van Koning Willem Alexander te maken. Voor de gemeente Amsterdam had zij reeds een transparant beeld gerealiseerd dat veel indruk had gemaakt op de werkgroep. Na een aantal bezoeken en proefplaatsingen heeft zij gekozen voor een sereen profiel van de Koning. Door de plaatsing kijkt de Koning als het ware over de schouders van Gedeputeerde Staten mee. Het werk is gemaakt van aluminium dat op verschillende manieren is behandeld. Door de plaatsing van enkele centimeters vrij van de muur speelt de schaduw mee in de totaal beleving van het kunstwerk.

beeld Koning van Marjolein Rothman

 

Marjolein Rothman

Marjolein Rothman (1974, Eibergen) heeft haar opleiding gehad aan de A.K.I. in Enschede en heeft vervolgens 2 jaar als artist in residence gezeten bij de Rijksacademie in Amsterdam. Inmiddels heeft zij (inter-)nationaal vele tentoonstellingen gehad en diverse prijzen gewonnen.

De reacties van de statenleden na de presentatie van de Commissaris van de Koning waren buitengewoon positief.