Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Zeeuwse Lichting 2015

Terug naar Archief

CBK Zeeland presenteert van zondag 7 februari t/m vrijdag 18 maart 2016 het werk van tien in 2015 aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars, vormgevers, illustratoren en architecten. Allen zijn geboren of woonachtig (geweest) in Zeeland.

__________________________________________________________________________

Eveline de Jonge

Om werk te maken, heb ik altijd de dialoog met anderen nodig. In dit geval heb ik zes vrouwen die dicht bij mij staan opgezocht en hen gevraagd een mouw te breien. Zij zijn allen, toevallig, geboren dan wel woonachtig (geweest) in Zeeland. De vorm van de mouw, de garen en de breipennen waren gegeven, maar het breipatroon heb ik aan hen overgelaten. En nu is het uw beurt: ik nodig u uit elkaar te ontmoeten in (t)huis.
www.evelinedejonge.nl

Bastiaan de Kramer

Bastiaan de Kramer - Hydraulic Action

Bastiaan de Kramer

Via mijn werk onderneem ik een existentiële zoektocht naar de waardes en betekenissen van een hedendaags westers bestaan, van mijn bestaan. Ik denk dat bij dit ‘bestaan’ er een constante uitwisseling is tussen een gevoel van aanwezigheid en afwezigheid, zowel fysiek als in het bewustzijn. Verwarring en concentratie zijn op dat moment geen tegenpolen maar vinden juist in herhaling de plaats van waaruit mijn kunstenaarsschap ontstaat.
www.bastiaandekramer.com

Kenneth Mellaart

Campagne tegen problematische arbeidsomstandigheden in China. Niet alleen is de werkdruk voor arbeiders in China te hoog maar daarnaast is ook hun loon onvoldoende om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien. De arbeiders zijn in een voortdurende strijd voor vrijheid, voedsel en onderdak. Daarnaast verslechtert de arbeidspositie door de opkomst van multinationals. Door middel van een simpele en doeltreffende poster creëer ik verwarring, oproer, discussie en universele bewustwording.
www.kennethmellaart.nl

Bastiaan de Nennie

Bastiaan de Nennie laat zich leiden door een impulsive, chaotische maar controleerbare werkwijze. Een werkwijze waarin hij opzoek gaat naar de grenzen binnen het digiale en fysieke. Eigenzinnige ilusies van vormen, materialen en kleuren zijn het hart van zijn ontwerpproces.
In zijn proces probeert hij een verbinding te maken met zijn digitale en fysieke atelier.
www.bastiaandenennie.com

 

John Nieuwenhuize

Krimpende gemeenschappen zoals het Zeeuws Vlaamse Retranchement hebben te maken met
wegtrekkende jongeren en opdrogende subsidiestromen. Hiermee komt het voorzieningenaanbod onder druk te staan. Dorpen dreigen in deze ontwikkeling te vervallen tot een verzameling woningen zonder sociale samenhang, door het ontbreken van plaatsen waar bewoners samenkomen.
Dit project stelt met gebruikmaking van het huidige dorpshuis een ensemble voor dat het waard is om van te houden door zijn functie, inpassing, detaillering en maatschappelijke betekenis. Een belangrijkere conclusie is echter dat een dergelijk gebouw alleen mogelijk is in een omgeving of context die het waard is om van te houden…
www.masarchitectuur.nl

 

Hugo Simons

Hugo Simons

Bruno Slagboom

Bruno Slagboom

Hugo Simons

Working on the boundaries of modern life and contemporary society. Concrete construction sights cast away by its natural surroundings. In favour of reconstruction the destination of new working fields, transforming them into story telling hierarchies. Creating temporary autonomous zones near harbors and urban industrial environments. Thrive out of soberness, pessimism, deconstruction, collecting, irritation, voyeurism, observations, experiments, reordering and imitations of life.
Living without borders, without crowd controlling rules or systems, humanistic and honest towards the environment.
www.hugosimons.nl

Bruno Slagboom

Doel is dat abstrahering (van een concreet onderwerp zoals een gebouw) op locatie plaats vindt bij het belichten van het fotografisch negatief. Met andere woorden, mijn werk ontstaat buiten bij het gebouw zelf en niet door middel van beeldbewerking op de computer achteraf. Het beeld wordt niet aangesneden en dergelijke.
Het beeld moet zich zoals ik het noem volledig kunnen ‘bevrijden’ van concrete zaken.
www.brunoslagboom.com

Lisa van Sorge

Lisa van Sorge, Zo-even hier gezeten

Lisa van Sorge

Mijn schilderijen zijn portretten waarin ik de mens laat zien die in een moment van bezinning het ondoorgrondelijke ervaart. Wanneer existentiële vragen de overhand krijgen en het einde van onze kennis benadrukt wordt, stuitten we op het paradoxale van het menselijk bestaan. We ervaren een innerlijke tweestrijd tussen lichaam en geest: het gapende gat tussen jezelf en de ander, gevoel en verstand, kennis en intuïtie, bewustzijn en onderbewustzijn. Tussen innerlijk en buitenkant.
www.lisavansorge.nl

Lea Theunissen

Deze tekst dient hardop gelezen te worden.
In het begin was het woord, en het woord werd gesproken. Het scheppen van een wereld gaat door het onderscheiden van gebieden en het aanmaken van categorieën, anders blijft het bij chaos. Dan blaast de stem de adem, het leven dus, in, en een wereld ontstaat en krijgt klanken.
Daarna is er tijd nodig. Tijd om te worden. Het besef van tijd maakt dat we ook oude stemmen uit het verleden menen te kunnen horen, in fragmenten, als geklets, of onherleidbaar gezang.
www.leapedia.nl

Hannah Zandee

Het maken van beeldend werk betekent voor mij het creëren van minimalistische beelden, afgeleid van bestaande objecten uit mijn directe omgeving, met diens eigen kleur en vorm. Door dagelijkse gebruiksvoorwerpen vanuit een ander perspectief te benaderen belicht ik hun schoonheid, die door hun functie vaak vergeten wordt. De beelden samen vormen een zuivere, eenvoudige beeldtaal, met veel ruimte voor interpretatie van de kijkers.
zandee.hannah@live.nl

 

zeeuwse zin 2

Ansichtkaarten

Alle kunstenaars is gevraagd om in één zin te vatten wat Zeeland nu voor hen betekent. De zinnen zijn afgedrukt op ansichtkaarten die u mee mag nemen. Een klein onderzoek: is er een verband tussen de 'visies op Zeeland' en het werk van de kunstenaars te ontdekken?

 

groepsfoto Zeeuwse Lichting 2015

De Zeeuwse Lichting van 2015