Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Zeeuwse Lichting 2013

CBK Zeeland presenteert van zondag 2 februari t/m vrijdag 28 maart 2014 het werk van elf in 2013 aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars, vormgevers en architecten die geboren of woonachtig (geweest) zijn in Zeeland.
De opening vindt plaats op zondag 2 februari om 15:00 uur.

banner Zeeuwse Lichting 2013

De elf deelnemers zijn:
Thomas Bevelander, Ward Blokland, Annelies Broere, Janne van Gilst, Jessica Heeren, Marit Janse, Gerard Jasperse, Michiel van der Meide, Astrid van Nimwegen, Jordie Roomer, Lily van ’t Westende.

Thomas Bevelander

AKV St. Joost Breda | Grafisch Ontwerp, www.thomasenjurgen.nl
In het werk dat Thomas Bevelander samen met collega Jurgen Wiegeraad maakten voor de Zeeuwse Lichting ‘13, speelt water een grote rol. Water neemt verschillende vormen aan, wordt voor diverse doeleinden gebruikt en heeft dus enorm veel mogelijkheden. Maar zijn deze mogelijkheden ook te combineren met grafisch ontwerp? Vanuit deze vraag zijn Thomas & Jurgen begonnen aan hum onderzoek. De resultaten van dit onderzoek hebben zij vertaald naar een serie posters waarin ontwerp en water samen komen.


Ward Blokland

ArtEZ Arnhem | Autonome Beeldende Kunst, www.wardblokland.nl
‘Ruimte’ is meer een kwestie van ervaring dan een vaststaand gegeven. Er is niet eerst zoiets als ruimte, welke vervolgens ‘gevuld’ wordt door de dingen. Onze aanwezigheid (Bewustzijn) creëert ruimte. Pas door met een passer een stip te zetten op het oneindige hemeldoek ontstaat ruimte. Zonder begrenzing of uitgangspunt is er geen ruimte(beleving). Uitgangspunt van deze installaties is het in lijn verbinden van verschillende posities in de ruimte, waardoor deze wederom vorm aanneemt.


Annelies Broere

AKV St. Joost Breda | Fotografie
Haar werk gaat over de zoektocht naar haar eigen identiteit en naar haar grenzen en standpunt als fotografe. Het werk dat zij toont, is gemaakt in 2011, maar vormt het begin van een nieuw project. In 2011 is zij met haar familie naar Zuid-Afrika gereisd, het land waar haar vader is geboren. zij werd verliefd op het land vol tegenstellingen, zowel op het gebied van natuur en landschap als op sociaal-economisch vlak. Al fotograferend onderzoekt zij het verband tussen haarzelf en Zuid-Afrika waarbij zij betoverd wordt door de schoonheid van het land en zij zich tegelijkertijd een indringer voelt.


Janne van Gilst

KABK Den Haag | Fotografie, www.jannevangilst.nl
Studeerde in 2013 af met haar project ‘Geestgrond’. In dit project laat zij landschappen en verhalen van het Zeeuwse eiland Noord-Beveland zien. Vele generaties van haar familie komen hier vandaan en de verhalen die zij haar altijd over het eiland hebben verteld, vormden de inspiratie voor dit project. Deze verhalen brengen het landschap tot leven. Een traditie die aan het verdwijnen is en die ze met dit project wilt bewaren en doorgeven aan komende generaties.


Jessica Heeren

AKV St. Joost Breda | Illustratie, www.jessicavanamstel.com
Death In Venice - De wereld beroemde novelle geschreven door Thomas Mann. Zij heeft in de illustraties een evenwicht proberen te vinden tussen de romantiek en onontkoombare symboliek naar seksualiteit en de dood. Geschilderd met acrylverf.
Bloody Mary - Deze maquette is geïnspireerd op het verhaal van Koningin Mary Tudor. Alle vier de kamers zijn handgemaakt uit MDF, hout, en foamboard. De maquette is gebruikt voor illustratieve en animatie doeleinde in mijn laatste jaar aan het AKV StJoost.


Marit Janse

Academie van Bouwkunst Amsterdam | Landschapsarchitectuur, www.jansejanse.nl
In 2013 studeerde zij cum laude af met het project Zoutkristallen. Dit plan toont een nieuwe manier van natuur beschermen in en rond de Oosterschelde door het weer onlosmakelijk te verbinden met onze cultuur. De strategie en voorbeelduitwerking bestaat uit een reeks kleine voorstellen waaromheen een nieuwe attitude ten opzichte van natuur kan uitgroeien, kristalliseren. Dit leidt tot een duurzame economie, een hogere biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap. Met allianties van boeren, burgers en beleidsmakers is een groene toekomst denkbaar waarin we condities scheppen voor leven.


Gerard Jasperse

Design Academy Eindhoven | Man and Leisure, www.gerardjasperse.nl
Over zee & land - De provincie Zeeland heeft een grote geschiedenis van lokale boeren kleding en sieraden.
Het is enerzijds interessant om de stijl van authentieke objecten te onderzoeken, door met technieken en materialen bezig te zijn. Aan de andere kant kan je jezelf afvragen hoe rijkdom is ontstaan. Deze geschiedenis is vooral vastgelegd in tekst. Zeeland is bijvoorbeeld een provincie die ook geld heeft verdient met de handel in slaven. In dit project worden de meest mooie technieken van een gebied gebruikt om de meest donkere pagina’s te vertellen.


Michiel van der Meide

AKV St. Joost Breda | Ruimtelijk Ontwerp, www.studiowoest.com
Studio Woest is een samenwerking tussen Michiel van der Meide en Daan Klootwijk. Deze taaie Zeeuw en brute Brabander maken samen bijzondere producten met een rauwe industriële kant. De POWERPLANT serie die zij exposeren is geïnspireerd op de vormen van de hedendaagse energiecentrale. De frames van de POWERPLANT objecten zijn gebaseerd op het klassieke silhouet van de koeltoren. Het gegoten aluminium symboliseert de rookpluim die een actieve energiecentrale uitstoot.


Astrid van Nimwegen

Piet Zwart Institute Rotterdam | Media Design and Communication, www.astridvannimwegen.nl
Astrid van Nimwegen is werkzaam als videokunstenaar, haar werk bestaat uit lange, enkelvoudige opnames waarin licht en tijd de ruimte krijgen om langzaam te veranderen.
Voor de Zeeuwse Lichting besloot zij echter een foto te tonen waarop te zien is hoe de kunstenaar haar opa in haar armen draagt.


Jordie Roomer

AKV St. Joost Breda | Animatie, www.jordieroomer.blogspot.nl
Lang geleden toen zij zich nog nergens zorgen over hoefde te maken, lazen haar ouders haar sprookjes voor. Korte verhaaltjes over de zorgelijke perikelen van het leven. Elke gebeurtenis en elk gevoel is terug te lezen in een boek, al dan niet gesluierd in een verzinsel. Hoe dan ook grijpt zij naar een boek als haar hoofd vol zit met zorgen en de beelden die ze oproepen doen haar alles op een rijtje zetten. En deze beelden wil zij delen, zoals zij ze ziet. En daarom heeft zij ShadowDreamer gemaakt, gebaseerd op het sprookje “Het meisje met de zwavelstokjes” van H.C. Andersen. Stop Motion Animatie is de door haar gebruikte techniek.


Lily van ’t Westende

AKV St. Joost Breda | Ruimtelijk Ontwerp, www.lilofthewest.tumblr.com  
Het Zeeuwskapje is ontworpen voor Zeeuwse jongeren die naar de Randstad verhuizen. In deze twee werelden zijn de jongeren op zoek naar de rust van Zeeland en levendigheid van de Randstad. De stoel biedt twee opties door middel van een kap. Als de kap open staat kan men zich terugtrekken in rust, als de kap dicht staat zitten ze in de levendigheid van de randstad. De stof geeft een subtiele herkening naar zwart witte schuren uit Zeeland.