Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Inspiratiebox Krot of Kans Schouwen-Duiveland

Krot of Kans Schouwen Duiveland – van Knoop naar Knop 2013-2015

Terug naar archief
logo KofK SD

Met de komende krimp op het eiland Schouwen Duiveland heeft het project Krot of Kans Schouwen Duiveland, in Zonnemaire en Zierikzee, een aanzet gegeven tot bewustwording en samenwerking.
De naam van het project: van Krot naar Kans, leverde ons vele vragen op. Welk krot wij bedoelden? ‘Ons èè ierzô gin krotte’! Precies! Geen krotten, en wel leegstand! De leegstaande panden staan statig en fier en kunnen niet meteen worden betiteld als krot. Geen krot en wel een knoop in onze maag, hoe lossen we dit op? Dat leegstaande panden een kans of een invulling behoeven daar zijn de meningen onverdeeld en eensgezind.
‘Krot of Kans’ benaderde de leegstand gevoelsmatig vanuit het vastgoedvraagstuk, en naast nieuwe financieringen, nieuwe gebruikers en andere bestemmingen, gaat het ook om bewustwording, om de levendigheid, om de integrale samenhang met de omgeving.
Hoe creëren we mogelijkheden? Kunnen we de huidige situatie omdenken? Wat hebben we nodig om vanuit de knoop - het leegstandsprobleem en de demografische veranderingen - een knop te laten groeien. Een knop die kan uitgroeien tot een nieuwe energie waar we met elkaar nu en in de toekomst de vruchten van kunnen plukken.

hart v.d.stad

 

Op Schouwen Duiveland hebben tijdelijke bewoners: architecten, fotografen, ontwerpers, ondernemers, samen met gemeente, wooncorporatie en buurtbewoners gekeken en gezocht naar de kaders van de leegstandsproblematiek en de mogelijkheden die er nu zijn en de mogelijkheden die we zouden willen. Het Krot of Kans huis in Zonnemaire en de projectruimte Mol 9 hebben dienst gedaan als uitvalsbasis voor vele ontdekkingstochten en als basis voor vele ontmoetingen en uitwisseling van ideeen. De energie die daarmee in gang is gezet heeft het nodige los gemaakt en geleid tot constructieve oplossingen. De aanzet hiervoor kunt u terug lezen op het blog of in de boekjes in deze inspiratiebox.
Het project verliep als een wandeling over een ongeplaveid pad, sommige kuilen wisten we te omzeilen, anderen maakten dat we struikelden en weer op moesten staan. Het Zeeuwse ‘Luctor et Emergo’ deed zich voelen. Het is geen trucje dat we even uit de kast kunnen trekken, de oplossingen liggen nergens voor het oprapen. En dat maakte een ieder steeds bewuster. We komen hier aan uit als we er Samen aan Werken. En hoe eenvoudig dit inzicht ook is, des te lastiger soms om er handen en voeten aan te geven.
De kwaliteit die we voelen en boven water willen tillen is ook de Zeeuwse trots die er zeker is en met terughoudendheid wordt getoond.

inspiratiebox SD 2

Trots zijn wij op de Inspiratiebox 2013-2015 Krot of Kans Schouwen Duiveland, waarin de verworven kennis, het onderzoek en de creativiteit zijn samengebracht. Het laat zien dat Schouwen Duiveland een eiland is met vele kansen en mogelijkheden. Alles is mogelijk en met name als we meer doen ‘met elkaar en voor elkaar’.

Veel kijk, lees, speel en inspiratieplezier…..

Bestel nu de Inspiratiebox `Krot of Kans Schouwen-Duiveland'

19 exclusieve boekjes, bekijk hier de inhoud van de box!
prijs € 15,-- exclusief verzendkosten

bestel via info@cbkzeeland.nl