zeeuwse lichting 2019
R U I M T E
Opening zaterdag 11 januari door Anita Pijpelink, gedeputeerde Provincie Zeeland.
Aansluitend geeft Marieke Polderdijk een performance.
CBK Zeeland presenteert van zaterdag 11 januari t/m vrijdag 21 februari 2020 het werk van vier in 2019 aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars en één architect. Allen zijn geboren of woonachtig (geweest) in Zeeland.
____________________________________________________________________________
Deelnemers
____________________________________________________________________________
Opening
Zaterdag 11 januari om 15:00 uur opent Anita Pijpelink, gedeputeerde Provincie Zeeland, de tentoonstelling.
Aansluitend aan de opening is er een performance door Marieke Polderdijk, deelnemer Zeeuwse Lichting 2019.
HARTELIJK WELKOM!
_____________________________________________________________________________
Dirk Hovens
De aanleiding van het project was mijn interesse in en aversie tegen de terminal en andere dergelijke Non-Places. Als contradictie met de betekenis van het gebouw als plaats. Plaats voor het verblijf van mensen en onderdeel van waar deze staat. Daarom stelde ik als doel een terminal te ontwerpen die een betekenisvolle plaats biedt voor het wachtmoment. Zodoende staat in de nieuwe kanaaltunnel terminal ‘Shakespeare Terminal’ de ervaring van de plaats en het moment van de gebruiker centraal.
Christina de Korte
De installaties van Christina overweldigen je met een visuele explosie vanfelle kleuren en patronen. De grote hoeveelheid schilderijen zoomt in op details uit scènes overal om haar heen, zoals een drukke markt in India of een print op een stof. Deze volheid vertaalt ze op grote ruimtevullende doeken van verschillende materialen, die ervoor zorgen dat het werk de ruimte overneemt. Christina studeerde af aan de HKU in Utrecht.
Rosa Meininger
Fotografie biedt mij de mogelijkheid om de wereld om mij heen te vertragen en er op te reflecteren. Ik ben geïnteresseerd in het persoonlijk archief en de invloed van fotografie op herinnering en eigen realiteit. Het persoonlijke en dagelijkse karakter van de foto's gebruik ik juist om een universele verhaallijn te vinden. In deze tentoonstelling laat ik een selectie van mijn afstudeerwerk zien, waarbinnen de nadruk ligt op het verlangen naar verschillende soorten (ervaringen van) ruimte en rust.
Leonard Passchier
Het werk ‘Vijf uur en twintig minuten’ gaat over vergankelijkheid. Als mensheid zijn we eigenlijk maar heel klein in de tijd en ruimte van het zonnestelsel, het heelal. Als mens is het moeilijk om buiten onze menselijke vorm te denken, hoe groot is het universum? Die cyclus maakt tastbaar hoe groot de tijd is. Door mij hier met mijn menselijke maat
toe te verhouden, althans een poging daartoe, tracht ik de tijdelijkheid van de
mensheid in ruimte en tijd te vinden.
Marieke Polderdijk
Wanneer kun je vrij wonen en bewegen in een lichaam, een landschap, een taal
en een stem? Het antwoord op deze vragen zocht Marieke door in bomen te klimmen en zich op dijken en akkers uit te spreiden in zelf vormgegeven landschapsrituelen, door te schrijven, door een vogelopvangcentrum en haar oudtante te bezoeken, en door heel veel te roepen. Marieke is in 1994 geboren in het vlakke ’s-Heer Hendrikskinderen en studeerde Creative Writing aan ArtEZ in het heuvelige Arnhem, waar zij afstudeerde met de podcast ‘tietietie’ en de interdisciplinaire performance ‘Hier’.