Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Vraag en aanbod van en voor Zeeuwse kunstenaars

Deze pagina is bedoeld van en voor Zeeuwse kunstenaars.

Wilt u ook oproep plaatsen mail dan naar info@cbkzeeland.nl

_______________________________________________________________________

Leeuwenpoort

Werkperiode Leeuwenpoort:

1 februari 2023 t/m 15 juli 2023.


Leeuwenpoort start in februari 2023 met een uniek Artist in Residence-programma van zes maanden. Dit programma is opgebouwd uit drie werkperiodes van elk twee maanden, waarin de deelnemende kunstenaars in drie verschillende Zeeuwse regio’s kosteloos kunnen werken en verblijven. Vanuit deze verblijfplaatsen wordt met verschillende kunstinstellingen en partnerorganisaties in de regio samengewerkt aan innovatie op actuele maatschappelijke thema’s. De deelnemers worden binnen dit programma begeleid door gerenommeerde kunstenaars en wetenschappers.
De aanvraagperiode start 15 december 2022 en sluit op 15 januari 2023.

Het doel van Leeuwenpoort is om professionals uit de kunst- en cultuursector samen met (inter)nationaal gerenommeerde kunstenaars en wetenschappers en partnerorganisaties in Zeeland te laten werken aan betekenisvolle innovatie in relatie tot actuele maatschappelijke vraagstukken. Uitgangspunt van deze samenwerking is de artistieke en autonome visie en ontwikkeling van de kunstenaar.
De kleine afstanden en grote variatie in de Zeeuwse regio’s prikkelen de zintuigen en nieuwsgierigheid. Daarnaast biedt Zeeland de ruimte om te experimenteren met het resulterende werk. Vanwege deze factoren is besloten om Leeuwenpoort te starten vanuit drie verschillende woonlocaties verspreid over de drie regio’s in Zeeland. Deze drie Artist in Residence locaties zijn: Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen), Middelburg (Walcheren) en Ellemeet (Schouwen-Duiveland).

Programma
Het programma Leeuwenpoort is gericht op het zoeken naar diepgaande samenwerking met de wetenschap vanuit het autonome gedachtegoed van de kunstenaar in een vernieuwende benadering van actuele en duurzame thema’s, zoals klimaatverandering, slavernijverleden en de impact daarvan op het heden, vrede en vrijheid maar ook onderwaterarcheologie in Zeeland, industrie en wetenschap.
Creativiteit, als hoogste vorm van out-of-the-box denken, is nodig voor de uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Kunstenaars leveren in samenwerking met wetenschappers en professionele veldpartners vanuit hun authentieke visie een unieke bijdrage aan innovatie. Naast het economische belang van autonome kunst ontwikkelt de kunstenaar in dit project ook betekenisvolle relaties tussen zijn eigen werk en de context, wat de maatschappelijke en economische waarde vergroot.
In dit programma beginnen drie tot vier kunstenaars hun werkperiode op één van de drie verblijfslocaties in Zeeland. Het programma bestaat uit drie werkperiodes, zodat alle deelnemers uit de drie verschillende regio’s in Zeeland werk kunnen creëren en een netwerk kunnen opbouwen. In de studio’s van de woonlocaties werken de deelnemers zelfstandig aan een zelfgekozen thema, die gerelateerd zijn aan een actueel maatschappelijk vraagstuk. In de ateliers worden de kunstenaars begeleid door hedendaagse gerenommeerde kunstenaars.
Op verschillende momenten in het jaar is er een publiek programma, zoals open ateliers, tentoonstellingen, presentaties, performances, lezingen in musea of andere openbare ruimtes. Deelnemende kunstenaars kunnen tot € 500,- per maand declareren.

Aanmelden
Het programma Leeuwenpoort dat start op 1 februari 2023 en loopt tot en met 15 juli 2023. Je kunt je voor dit programma inschrijven van 15 december 2022 tot en met 15 januari 2023.
De aanvragen worden beoordeeld door een ervaren en deskundig team. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met de autonome zeggingskracht en persoonlijke motivatie van de aanvrager van dit project. Een afgeronde kunstopleiding is geen vereiste, een artistieke en inhoudelijke werkhouding ten opzichte van het eigen autonome werk en betrokkenheid bij actuele maatschappelijke thema’s is noodzakelijk.

Sollicitatieronde 1: Schriftelijke sollicitatie
Stuur uiterlijk 15 januari 2023 een motivatie met CV en een portfolio met relevant werk naar: application@leeuwenpoort.eu 
Je krijgt uiterlijk 21 januari bericht of je wordt uitgenodigd voor de volgende ronde.


Aanvraagronde 2: Interview
Vijftien kandidaten worden per e-mail uitgenodigd voor een gesprek op donderdag 26 januari 2023. De tien meest geschikte kandidaten uit de gespreksronde worden toegelaten tot het programma. Een selectie van het werk van de tien geselecteerde deelnemers wordt geüpload naar de website van Leeuwenpoort.
Voor wie dit jaar helaas niet geselecteerd is, kan opnieuw een aanvraag indienen voor de volgende inwerkperiode.

Contact
Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via de volgende contactgegevens:
E- mail: application@leeuwenpoort.eu
Mobiel: +31 (0) 6 232 84 954.

Succes met de sollicitatie en we ontmoeten je graag in februari 2023!

www.leeuwenpoort.eu

www.zeushoenderop.com

_______________________________________________________________

logo teekenakademie

Teeken Akademie

Inschrijving Stadstekenaars 2023 geopend
De inschrijving voor Stadstekenaar Middelburg 2023 is vanaf nu geopend. Kom met je plan hoe je Middelburg wilt tekenen en wordt onze nieuwe stadstekenaar. Er zijn net als afgelopen jaar twee categorieën: er wordt een stadstekenaar beroepskunstenaars en een stadstekenaar-liefhebber aangesteld.
Kijk op de website teekenakademiemiddelburg.nl voor de voorwaarden. Hier vind je ook een inschrijfformulier. De sluiting van de inschrijving is op 15 januari 2023 om middernacht.
Een vakjury zal zich beraden over de aanmeldingen en een keuze maken, waarna in februari 2023 de aanstelling volgt. Daarna verwachten we met enige regelmaat werk (minimaal 5 tekeningen) volgens je eigen plan. Het sluitstuk wordt een tentoonstelling begin 2024.
Meer informatie over de Teeken Akademie:www.teekenakademiemiddelburg.nl 

Volg ons ook op FaceBook en Instagram

Boris Peeters, Christien van Driel

Boris Peeters, Lange Jan van Gent / Christien van Driel, Lente in de stad

Je doet het niet voor niets!
Teeken Akademie start crowdfunding campagne.

De Teeken Akademie is bijna een jaar geleden van start gegaan met het project Stadstekenaars. De reacties op het initiatief motiveren ons om door te gaan en verder te kijken, zeker nu we op de drempel van een nieuwe editie staan.

De Stadstekenaars Boris Peeters en Christien van Driel laten op hun eigen wijze van zich horen. Aan originaliteit geen gebrek. Hun verrassende kijk op Middelburg maakt tongen los en zal een aanwinst blijken op wat we met zijn allen al hebben aan tekeningen over de Zeeuwse hoofdstad. Want wat ze maken komt voor iedereen beschikbaar.

Zo’n project kost geld. Natuurlijk betaalt de Teeken Akademie een deel van de kosten. In het Prins Bernard Cultuurfonds en het Familiefonds Hurgronje hebben we voor dit jaar een partner gevonden. Daarmee zijn we er nog niet voor deze editie, laat staan voor 2023. We zoeken € 5000 om verder te kunnen. Iedereen kan daarbij helpen door een bedrag bij te dragen in onze crowdfunding campagne bij Voordekunst, te vinden op https://www.voordekunst.nl/projecten/13384-stadstekenaars-middelburg

Je doet het niet voor niets! Kijk maar eens.
____________________________________________________________________________

ZKK zoek...


Voor oudere kunstenaars?

De ZKK is toch voor oudere ervaren kunstenaars? Dat klopt maar dat willen we veranderen en verbreden. Wij hebben behoefte aan jongere kunstenaars met frisse nieuwe ideeën en we denken dat jongere kunstenaars hun voordeel kunnen doen bij de ZKK. Dus win-win. Ook van buiten Zeeland ben je van harte welkom! Maar de vergaderingen en exposities zijn wel vaak in Zeeland en er wordt verwacht dat je daar actief aan kan deelnemen. Waarom toch aanmelden als jongere kunstenaar?

ZKK


Waarom aanmelden?

1- We hebben ieder jaar drie tentoonstellingen. Een winterexpositie met nieuw werk in de Vleeshal van Middelburg. Een toplocatie. Een zomertentoonstelling ergens in Zeeland en soms daarbuiten. Met alles erop en eraan zoals pr, goed expositiemateriaal en goede contacten in de kunstwereld. In juli/augustus exposeren 1 of meerdere leden de laatste 2 jaar bij GalerieGerritse, een toonaangevende galerie aan de Londensekaai in Middelburg. Daarnaast exposeren leden met (niet-) leden, binnen en buiten Zeeland/Nederland
2- Je krijgt een buddy toegewezen die je helpt om het vak in de praktijk uit te voeren. Onze ervaring is dat de meeste academies zich vooral richten op het produceren van kunst maar minder op het management (Hoe krijg ik een poot aan de grond, hoe verkoop ik, hoe vind ik een atelier).
3- Je wordt vernoemd op onze website die vaak bekeken wordt. Waar ook de mogelijkheid is om je werk rechtstreeks te tonen en/of verkopen vanuit je atelier d.m.v. een filmpje. We zijn ook actief op sociale media.
4- Je krijgt een jongerenkorting op je lidmaatschap van 50% voor de eerste 3 jaar.
Grote namen gingen je voor zoals bijv. Ben d’Armagnac, Sarika Góth, Jan Haas, Hans Heeren, Louis Heymans, Wim Hofman, Reimond Kimpe, Guido Metsers, Antoine Mes, Gerard Menken, J.C.J. van Schagen enz.
Maar….
Je moet wel toelating doen. Waar 4 leden en een onafhankelijke voorzitter vooral kijken naar je potentie/mogelijkheden en authenticiteit. Een proefjaar is ook mogelijk. Ook nieuwere vormen van kunst zijn welkom zoals installatie, video, fotografie, design enz.

Voor meer info check onze website;
www.zeeuwsekunstkring.nl
Onze socials; @dezeeuwsekunstking
Of bel: 06-42741812

_______________________________________________________________

kerkje waterlandkerkje

Waterlandkerkje

Oproep
Vanaf 2002 organiseren we elke zomer in het Kerkje van Waterlandkerkje exposities met werk van kunstenaars. Helaas in 2020 door het Corona gebeuren helaas niet maar nu weer met volle kracht.

Waterlandkerkje is een klein dorp in Zeeuws Vlaanderen, dicht bij de grens van Vlaanderen (België) De zeven exposities duren 8 dagen en trekken belangstelling van mensen uit de streek en van vele de toeristen die veelal de kust bezoeken. In de bijlage het overzicht van de exposities van dit jaar.

Wilt u deze informatie delen met uw contacten en mogelijk kunstenaars informeren over de mogelijkheid om bij ons te exposeren.

Met vriendelijke groet,
Peter Hofstede
Website: https://kerkjewaterlandkerkje.vpweb.nl/
mail: waterlandkerkje@zeeuwsekerken.nl

_______________________________________________________________