Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Zeeuwse Architectuurprijs 2024

Ruimte maken

Zeeuwse Architectuurprijs 2024
Nationale Dag van de Architectuur 2024

ZAP 2024

De vijf geselecteerde projecten (van boven naar onder en links naar rechts): Flexwonen Rilland, Architecten Alliantie - Veldstation Verdronken Land van Saeftinghe, Ro&Ad Architecten – Woonschuur, WTS Architecten - Multifunctionele accommodatie Aagtekerke, Grosfeld Bekkers van der Velde architecten - Orangerie Yerseke – Jorritsma Keune

Vakjury short list

CBK Zeeland organiseert zoals elk jaar, samen met het Zeeuws Architectenplatform en de lokale media, de ‘Zeeuwse Architectuurprijs 2024’ (realisaties van 2023). Het thema is 'Ruimte maken'. Met de overeengekomen criteria en dit thema in het achterhoofd zijn alle inzendingen besproken. Na uitvoerig overleg is nu de short list bekend - de vijf projecten die kans maken op de Vakjuryprijs. Deze vijf projecten zullen door de vakjury bezocht worden voor een zorgvuldige afweging. De prijsuitreiking aan de uiteindelijke winnaars van de Publieks- en de Vakjuryprijs zal plaatsvinden op 14 juni 2024, een dag voor de nationale Dag van de Architectuur.

Publieksprijs

Voor de publieksprijs kunt u van 27 mei t/m 13 juni stemmen op onze website.

Expositie
Alle ingezonden projecten waar u op kunt stemmen zijn intussen vanaf 21 mei t/m 28 juni te bezichtigen bij HZ University of Applied Sciences, Het Groene Woud 1, Middelburg - gebouw JRCZ.

Vakjuryprijs

De vakjury kwam intussen meerdere malen bijeen. De discussie is gevoerd op basis van de criteria: vernieuwing, verduurzaming en contextualiteit, en aan de hand van het thema, 'Ruimte maken'. Over een aantal projecten was al snel overeenstemming maar sommige projecten zijn uitvoerig besproken, uit de selectie gevallen en dan soms zelfs weer terug gekomen. Het was een spannende en verrassende discussie over onder andere de evidente noodzaak van duurzaamheid en het belang van de eigentijdse lokale Zeeuwse identiteit.
De discussie bracht uiteraard overeenstemming dat de keuze gaat naar projecten die relevante onderwerpen over Zeeuws ruimtelijk ontwerp belichamen. Vernieuwing en duurzaamheid zijn vanzelfsprekende vereisten voor een project dat met de erkenning een voorbeeld zal stellen. De nuance in de context van de omgeving en/of het programma van eisen wordt steeds gezocht, nu en ook straks bij de eindselectie. Na uitgebreide argumenten heen en weer is de jury gekomen tot de selectie van vijf projecten. Zij zijn genomineerd voor de Vakjuryprijs 2024.

Deze projecten zullen door de jury op vrijdag 14 juni bezocht worden om tot een eindoordeel te komen en die openbaar uit te spreken, diezelfde dag om 17:30 uur bij CBK Zeeland.

Vakjury 2024

Vakjury

De vakjury bestaat uit de volgende personen:

Daan Bruggink
Architect en oprichter van ORGA architect

Evert van Kampen
Architect en oprichter van Bladgroen architectuur
Winnaar Vakjuryprijs 2023

Tunahan Kizilarslan
Student HZ Bouwkunde, Middelburg

Willie Vogel
Partner bij Studio Inscape, Tutor bij TU Delft

Christiaan Weiler
Coördinator architectuur, CBK Zeeland (secretaris)

logo Zeeuws Architectenplatform
logo CBK 2017