Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Op pad met een koffer vol ideeën

Nico Out over oeuvre internationaal gevierd kunstenaar Marinus Boezem

Geannuleerd

Op pad met een koffer vol ideeën
______________________________________

Nico Out over het oeuvre van internationaal gevierd kunstenaar
Marinus Boezem

Zaterdag 2 september a.s.: lezing met korte pauze in Grote Kerk Veere
Deuren open 15.00 uur | Aanvang 15.30 uur 

De lezing is helaas geannuleerd de tentoonstelling blijft natuurlijk gewoon te bekijken!

Nico Out

Nico Out

Kunstkenner en auteur Nico Out tekent op zaterdag 2 september om 15.30 uur in Grote Kerk Veere zijn meeslepende en persoonlijke verhaal op over conceptueel kunstenaar Marinus Boezem. Met de installatie voor de Grote Kerk als vertrekpunt, neemt Out de bezoeker mee op een rijk geïllustreerde reis door werk van Marinus Boezem. Onderweg word je verrast door de veelvormigheid van het oeuvre van een kunstenaar die de visuele ervaring van de toeschouwer subliem regisseert en steeds weer nieuwe gezichtspunten opent.

Marinus Boezem - GKV

Installatie GKV

Aanleiding is de site specific installatie die Boezem maakte voor Grote Kerk Veere. Het zijn de verhalen van de kerk en de toren die nooit af kwam, die Marinus Boezem inspireerde voor de expositie die alleen in de Grote Kerk Veere te zien is. Gedurende zijn hele oeuvre heeft Boezem de wind en tijd gebruikt als materiaal. Als je vanuit de imposante kerkruimte door een spleet tussen de gordijnen naar binnen glipt, beleef je een compleet nieuwe architectonische ervaring. De zinnelijke zachte fladderende en opbollende gordijnen, samen met het sonore gegons van de ventilatoren, verlenen de afgesloten ruimte bijna de intimiteit van een boudoir. Ook zou je je kunnen wanen op het dek van een schip met wind in de zeilen. Geen zware storm, maar een lichte bries laten het schip zachtjes deinen

Marinus Boezem

Marinus Boezem

De kunst van Marinus Boezem (Leerdam, 1934) gaat over het idee. Boezem beperkt zich niet tot één materiaal of medium: de vorm komt immers voort uit het idee. Boezem werkt onder andere met wind, lucht en bomen, met muziekstandaarden, spiegels en vogelvoer. De uiteindelijke vorm van het werk is al even uiteenlopend. Van sculptuur, videowerk en installatie tot site specific werk in de openbare ruimte.

Een veel voorkomend motief in Boezems oeuvre is de kathedraal. Op verschillende plekken in Nederland realiseert hij het bouwwerk, als een symbool voor het geloof in het idee – niet zozeer in religieuze zin. In Almere staat De Groene Kathedraal (1987): de plattegrond van de Notre-Dame van Reims in populieren. Aan de oever van de Oosterscheldekering bevindt zich Abri (1994). Manshoge basaltblokken verbeelden de zuilen van diezelfde Notre-Dame en worden met elkaar verbonden door lijnen van witte wegenverf die de structuur van het gewelf symboliseren.

In meer dan zestig jaar heeft Boezem een oeuvre gecreëerd dat vrij zelfstandig staat in de hedendaagse kunst. Hij behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de conceptuele kunst en Arte Povera in Nederland. Zijn werken maken deel uit van vele belangrijke museumcollecties, waaronder het Museum of Modern Art MOMA in New York, Stedelijk Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Kröller-Muller en nog veel meer openbare kunstcollecties wereldwijd.

Kerkmeester

Jaarlijks krijgt een kunstenaar de gelegenheid om het middenschip naar eigen inzicht te gebruiken en vorm te geven. Na de succesvolle eerste editie met Kerkmeester Folkert de Jong en daarna Karin van Dam, is Marinus Boezem gevraagd om het Kerkmeesterschap in 2023 in de Grote Kerk Veere op zich te nemen.

Kerkmeester 3 Marinus Boezem is te bezoeken van t/m 29 oktober 2023. Kerkmeester is een coproductie van de Grote Kerk Veere en CBK Zeeland, met dank aan het Mondriaan Fonds, gemeente Veere, provincie Zeeland, stichting Zabawas, BPD Cultuurfonds en Familiefonds Hurgronje.

logo GKV

Tickets

Geannuleerd
Bestel uw tickets à € 10,- hier!