Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Slibboekje 143

Als kunstenaar werkt Toine Horvers met gesproken en geschreven taal in performances, tekeningen en boeken. Zijn materiaal bestaat uit de neerslag van observaties van situaties en processen die zich in de werkelijkheid aan hem voordoen.Voor Mei  heeft hij geprobeerd de geluiden van vogels die hij hoorde op 7 mei 2013 bij een duindal op de kop van Schouwen, een uur voor zonsopkomst en een uur na zonsondergang, te vertalen in woorden en zinnen zonder de bron te vermelden.
Om het geluid als op zichzelf staande energie te kunnen benaderen ontdeed hij de taal van de stijl- en hulpmiddelen die vaak gehanteerd worden bij het beschrijven van geluid: klanknabootsende woorden, woorden die ontleend zijn aan het zien of aan menselijke gevoelens, poëtisch/expressieve uitdrukkingen, geluid- en muziektechnische termen, vergelijkingen en metaforen.
Waar mogelijk verving hij woorden van Latijnse of Franse herkomst door woorden die hij meer beschrijvend van aard vond.
Deze beperkingen en ingrepen waren belangrijk bij zijn poging om door luisteren en schrijven dichter bij het wezen van zowel taal als geluid te komen.
Toine Horvers, geboren in 1947 te Loon op Zand, is beeldend kunstenaar, performancekunstenaar en tekenaar, woont en werkt in Rotterdam. Zijn werk bevindt zich in Rotterdam onder meer in de stadscollectie van Boijmans-Van Beuningen en toegepast in het Erasmus MC; daarbuiten in Teylers Museum Haarlem, het Haags Gemeentemuseum,Van Abbemuseum Eindhoven, Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum Schiedam, het AMC Amsterdam.
Toine Horvers is in het schrijven van de teksten bijgestaan door schrijver Dick van Teylingen.
Mei  is vormgegeven door Koos Siep en hij heeft ook het stramien voor de teksten gemaakt.