Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Vlammenstad

Zomeratelier 2010
Terug naar Archief
Deze zomer organiseert CBK Zeeland voor de zesde keer een Zomeratelier. In de zomermaanden gebruiken een zestal kunstenaars CBK Zeeland als atelier. Iedere kunstenaar werkt gedurende een week aan een twee- of driedimensionaal werk. Dit werk is gedurende de resterende looptijd van de tentoonstelling te zien. De laatste week zijn alle zes kunstwerken te bekijken. Gedurende het maakproces kunnen bezoekers het atelier (de tentoonstellingsruimte) bezoeken.
Voor 2010 is gekozen voor een thema. In 2010 wordt het bombardement op Middelburg herdacht. Op 17 mei 1940 wordt Middelburg door de Duitsers zwaar beschoten. De branden die hierdoor ontstaan vernietigen zo'n 600 veelal historische panden. Dit 'Vergeten Bombardement' is voor Theaterproductiehuis Zeelandia (tevens organisator van het Zeeland Nazomerfestival) aanleiding geweest om een schrijfopdracht voor een toneelstuk aan Judith de Rijke te verstrekken. Haar stuk 'Vlammenstad' dient als uitgangspunt/inspiratie voor het werk dat bij CBK Zeeland gemaakt gaat worden. Van 27 augustus t/m 4 september 2010 wordt ‘Vlammenstad’ een aantal malen in Middelburg uitgevoerd. Iedere uitvoering zal beginnen bij de tentoonstelling bij CBK Zeeland waardoor bezoekers van ‘Vlammenstad’ ook de werken van het Zomeratelier zien.
Deelnemende kunstenaars zijn:

Coen Vunderink (19 t/m 23 juli)
De Groningse kunstenaar Coen Vunderink (1979) heeft in het werk dat hij nu maakt, ‘de werkelijkheid helemaal achter zich gelaten’. Het is een experiment met vormen, lijnen en kleuren geworden. Zowel bij zijn werken op papier als bij zijn schilderijen heeft Coen Vunderink een losse, haast achteloze techniek. In zijn huidige werk zet dit zich door. Coen werkt momenteel voor twee jaar aan De Ateliers in Amsterdam
Petra van Noort (26-30 juli)
Haar werk vindt zijn basis in het nieuws en in maatschappelijke thema’s. Onderwerpen die haar raken zetten haar aan tot het maken van nieuw werk. Dit kan uiteenlopen van de onderdrukking van vrouwen in de porno-industrie tot de manier waarop mensen zich uitdrukken op straat. Recent werk bestaat voornamelijk uit muurschilderingen en installaties die een cartooneske uitstraling hebben door de lijnvoering en het gebruik van felle kleuren. Zij geeft commentaar op maatschappelijke vraagstukken zonder moralistisch te willen zijn. De beschouwer wordt aangezet tot nadenken. Petra van Noort kreeg dit jaar de CBK Rotterdam stimuleringsprijs.
Morcky (Marco Galmacci, 2-6 augustus)
Niet alleen een virtuoos tekenaar maar ook de maker van enorme wandschilderingen, videoclips, CD/LP hoezen en installaties al dan niet in samenwerking met andere kunstenaars. Zo reist Morcky de hele wereld rond om met een groep (graffiti)kunstenaars in opdracht winkels en straten van ingenieuze schilderingen te voorzien. Ingrepen die je verbazen en blijven aantrekken. Zijn tekeningen met een zeer krachtige lijnvoering brengen fotografie, film, strips en iconen samen. Kort geleden werd uit zijn grote tekenproductie het boek Day & Night samengesteld.
Maarten Overdijk (9-13 augustus)
Maarten Overdijk uit Leiden werkt in verschillende media: schilderkunst, film, installatie en tekst. Zijn werk richt zich op relaties van ruimte, representatie en herinnering als proces van mentale en sociale (re)constructie. Maarten Overdijk publiceerde verschillende teksten en is na zijn doctoraal Psychologie gedurende de jaren 2009 en 2010 ‘recident artist’ van de Rijkacademie in Amsterdam.
Trinette Ledelay (16-20 augustus)
De grootste inspiratiebron van Trinette Ledelay is de natuur, haar fascinatie en verwondering voor wat groeit en bloeit, leeft of geleefd heeft, de vele vormen en lijnen. De grillige planten en bomen die in veel werken te zien zijn, staan symbool voor het zich handhaven en groeien tegen elke verdrukking in. Het is voor haar een metafoor voor het leven: ieder wortelt op zijn of haar manier en zoekt daarin zijn eigen unieke weg. In Trinettes tekeningen wordt fantasie afgewisseld met de werkelijkheid. Het werk bestaat vaak uit meerdere lagen door het gebruik van verschillende technieken en materialen.
Sela© (23-27 augustus)
In Sela©’s (1975) werk trekken allerhande verschillende werelden samen op. Soms passen werelden mooi bij elkaar en soms echt niet. ‘Maar in mijn hoofd en hart past het altijd en anders zoek ik daar naar’. Zo is een terugkerend onderwerp het in overeenstemming brengen van haar reformatorisch geloof met andere werelden, zoals die van de beeldende kunst. In september van 2010 verschijnt Sela©’s eerste graphic novel bij Prometheus met als titel ‘Op weg naar Zoar’.