Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Verkooptenstoonstelling in de Grote Kerk te Veere

Het CBK Zeeland organiseert in samenwerking met de Grote Kerk in Veere een verkooptentoonstelling van 15 december 2006 t/m 15 januari 2007. Een zeer grote groep kunstenaars is benaderd om werk in te leveren voor de tentoonstelling. Gedurende vier weken worden bijna 200 kunstwerken verkocht van Zeeuwse kunstenaars. Een bijzondere tentoonstelling met een zeer grote keuze. Wie op 15 december al zijn slag wil slaan kan rekenen op 10% korting op een aankoop.

Lees hier wat de PZC over de tentoonstelling schreef

Openingstijden:
Woensdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur

Adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26
4351AV Veere

De Grote Kerk

Het monument de Grote Kerk Veere ligt aan de zuidoost rand van de historische kern Veere. De kerk, voltooid in 1521, is een symbool van een geschiedenis van glorie en verval die heden tot stilstand is gebracht. Nadat Veere haar trouw zwoer aan de Prins van Oranje volgde in 1572 de invoering van de protestantse eredienst. Kerksieraden werden verkocht en het schip en transept van de Grote Kerk werden afgescheiden van het koor.

De periode in de geschiedenis die het meest pregnant haar sporen heeft achtergelaten in het huidige monument is die van Napoleon. In de Franse tijd is het religieuze gebouw verbouwd (1811) voor utilitair gebruik tot een hospitaal voor gewonde soldaten. Er zijn houten vloeren in de ruimte gelegd en de gotische ramen zijn dichtgemetseld en vervangen door Franse schoolramen. De vloeren werden rond 1890 weer verwijderd. Dit gebeurde in dezelfde periode dat Victor de Steurs de Grote Kerk voor het Rijk aankocht en zo behouden had voor sloop. Op dat moment werd de Grote Kerk van Veere het eerste rijksmonument van Nederland.

Sinds de Franse vloeren verwijderd zijn heeft het lege interieur van de Grote Kerk een ruïneus en zeer imponerend karakter. De lege ruimte in de kerk is gedurende een ruime eeuw voor uiteenlopende profane functies gebruikt. Restanten van de Franse ingreep zijn nog steeds duidelijk aanwezig. Zij geven het monument haar bijzondere en dubbelzinnig karakter. Het lege interieur kenmerkt zich ook door een intense lichtinval, die waarschijnlijk door de Franse ingreep aan kracht heeft gewonnen. Deze lichtinval is een dramatische belevenis en te verklaren door de ligging van de Grote Kerk aan de rand van Veere waardoor zij de gehele dag in het volle (zon)licht staat. Dit wordt nog eens versterkt doordat het natuurlijke licht op de Zeeuwse Eilanden een grote intensiteit heeft, mede door reflectie van zonlicht op de wateroppervlakken.

Info

Grote Kerk Veere, Oudestraat 26, 4351AV, Veere
0118-501829

CBK Zeeland
0118-611443 of info@cbkzeeland.nl