Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Plat Rotterdams

Van 6 juni t/m 9 juli presenteert CBK Zeeland in de tentoonstelling ‘Plat Rotterdams’ het werk van een viertal jonge Rotterdamse kunstenaars: Yasser Ballemans, Petra van Noort, Koen Taselaar, Justin Wijers.
Terug naar Archief
In 2009 gingen CBK Rotterdam en CBK Zeeland een samenwerking aan. CBK Rotterdam presenteerde in het najaar van 2009 het werk van een zestal Zeeuwse kunstenaars. Nu toont CBK Zeeland het werk van Rotterdamse kunstenaars. Hiervoor heeft CBK Rotterdam een eerste selectie gemaakt van 84 kunstenaars van dertig jaar en jonger. Vervolgens maakte CBK Zeeland de keus voor deze vier kunstenaars.

Het bijzondere aan de samenwerking tussen Zeeland en Rotterdam is dat er een stimuleringsprijs aan wordt verbonden. Tijdens de opening van ‘Plat Rotterdams’ wordt bekend gemaakt wie de CBK Rotterdam Stimuleringsprijs 2010 krijgt. Tevens wordt de winnaar van deze geldprijs van 2500 euro uitgenodigd om aan het zomeratelier 2010 bij CBK Zeeland deel te nemen.

Bekijk hier een voorproefje van de tentoonstelling.
Yasser Ballemans
Ornamenten en rituelen markeren een overgang. Zij bevinden zich op randjes, huwelijken worden ermee voltrokken en verrijkt. Hoewel de ornamenten en handelingen bij verandering en transformatie lijken te horen, zijn het vaak ook diep ingesleten gewoontes die niet open schijnen te staan voor vernieuwing. Het keramische werk, maar ook zijn werk in polyurethaan dat bij CBK Zeeland te zien is, speelt met deze ogenschijnlijke tegenstelling tussen progressief en conservatief, stilstand en beweging. Yasser Ballemans won 2010 de Grote Prijs van de stad Vallauris (Frankrijk) tijdens de Internationale Biënnale van Vallauris.
Petra van Noort
Haar werk vindt zijn basis in het nieuws en in maatschappelijke thema’s. Onderwerpen die haar raken zetten haar aan tot het maken van nieuw werk. Dit kan uiteenlopen van de onderdrukking van vrouwen in de porno-industrie tot de manier waarop mensen zich uitdrukken op straat. Recent werk bestaat voornamelijk uit muurschilderingen en installaties die een cartooneske uitstraling hebben door de lijnvoering en het gebruik van felle kleuren. Zij geeft commentaar op maatschappelijke vraagstukken zonder moralistisch te willen zijn. De beschouwer wordt aangezet tot nadenken.
Koen Taselaar
Hij tekent alles wat hem opvalt of enigszins interessant voorkomt zoals nietmachines, fineliners, milkshakes, cactussen, microfoons, linialen, kernraketten, bergen, planeten, dollartekens e.d. Zijn serie ‘imaginary bands’ bestaat uit kleine tekeningen over fictieve bands, in de serie over moderne (computer)virussen, ‘these modern bugs’, schitteren luizen en ander ongedierte en in ‘alphabet city’ vormt ieder gebouw een bepaalde letter. De series tekeningen bundelt hij in boekjes. Soms gaat hij op een onderwerp door en ontstaat er een grote tekening. Zelden slaat hij een millimeter van het papier over, alles tekent hij vol met fineliners, markers en inkt.
Justin Wijers
Voor zijn reeks ontzielde lichamen zocht hij op internet foto’s van doodgeschoten of bij een zelfmoordaanslag omgekomen mensen. Het zijn zeer schokkende foto’s die je normaal niet te zien krijgt op het nieuws. Vervolgens gaat hij met de esthetiek die ook in deze foto’s aanwezig is aan het werk. Hij zet de foto’s om in kleuren, lijnen, teksten en beelden. Teksten en beelden die niet direct iets over de persoon zeggen of een politiek doel dienen. Zij komen slechts tijdens het werken in zijn hoofd op en belanden op het papier en zeggen soms iets over de schakeling die de kunstenaar in zijn hoofd maakt tussen bijvoorbeeld de overledene en de achterblijvers. Hij toont het drama in de wereld en droomt van tijden waarin alles goed is.