Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

programma 2009: VERBLIJF in Zeeland

Terug naar archief


jaarthema
De eerste Zeeuwse Transitie-agenda schetst een beeld van Zeeland in 2048. “Flexibel verblijven heeft in Zeeland haar vruchten afgeworpen. Het aantal mensen dat levenslang in Zeeland blijft wonen is licht gedaald, maar het aantal mensen dat er werkt is licht gestegen. (...) Zeeland heeft gekapitaliseerd op haar strategische voorraad aan woonlocaties in de open ruimte, historische kernen aan zee en op het water. Er is een einde gemaakt aan het onderscheid tussen recreatieve en vaste woningen”.

Zeeland maakt een veranderingsproces door. Zeeland staat aan de vooravond van ingrijpende sociale, economische en ecologische veranderingen. Het is belangrijk om in deze fase goed te kijken naar Zeeland. Vandaar de actualiteit van het jaarthema. En de rol die het samenwerkingsverband daarin kan betekenen.
Waar liggen de plekken waar het goed gaat, waar liggen de plekken die kansrijk zijn of kunnen worden?
Waar zijn al verassende dingen gebeurd, waar liggen de slimme initiatieven?
Hoe kunnen de stad, het landschap en de infrastructuur elkaar op gepaste wijze ontmoeten.

Het architectuurprogramma 2009 van Zeeland richt zich op alle verschillende facetten van het `VERBLIJF in Zeeland`. Of het nu gaat om Zeeland als woongebied, plaats waar je studeert, vakantie viert, werkt, doorrijdt of met retraite gaat. Doel is om de potenties van Zeeland in kaart te brengen en zo zicht te krijgen op hoe Zeeland zich als verblijfslandschap kan ontwikkelen.