Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Van Poe tot Pooh: lezing 4 oktober Saskia de Bodt

Het nieuwsarchief bevat projecten en items die zijn afgerond.

14 september 2010
Illustreren om je penselen te kunnen betalen?

Lezing in het kader van tentoonstelling VOORBEELDIG VERBEELD bij CBK Zeeland in Middelburg

Spreker :Saskia de Bodt, bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam

Datum : maandag 4 oktober 2010 van 20.00 tot 21.30 uur

Plaats : Auditorium Provincie Zeeland, Abdij 7, Middelburg (entree Kloostergang)

Kosten : aan deelname zijn geen kosten verbonden, aanmelding is wel noodzakelijk

Aanmelden : telefonisch aanmelden bij CBK Zeeland, 0118-611443 of een email sturen aan info@cbkzeeland.nl

Na afloop is er gelegenheid om bij CBK Zeeland de tentoonstelling te bezoeken en een drankje te drinken.

Van Poe tot Pooh. Illustreren om je penselen te kunnen betalen?

In Van Poe tot Pooh onderzoekt Saskia de Bodt hoe het vak van illustrator zich heeft ontwikkeld op het snijvlak van kunst enerzijds en de literatuur anderzijds. Aan de hand van onder meer de illustraties bij de sprookjes van Andersen en de fantastische verhalen en gedichten van Edgar Allan Poe toont Saskia de Bodt aan dat juist het beeld bij teksten onverwachte informatie kan opleveren, bijvoorbeeld over beeldvorming in een bepaalde tijd. Omdat illustraties doorgaans een groter publiek bereiken dan autonome kunst, is hun invloed groter, al is die niet altijd even gemakkelijk meetbaar.
Saskia de Bodt stelt de vraag of het niet vooral de plaatjes zijn die klassieke verhalen als Alice in Wonderland, de Grote Vriendelijke Reus en Jip en Janneke zo lang actueel houden. Beeld is universeler, veroudert minder snel dan tekst.

Saskia de Bodt (1952) heeft na een universitaire onderzoekspost (1979-1983) in de jaren tachtig vooral gewerkt als vaste medewerker kunstredactie (toegepaste kunst en vormgeving) en als parttime conservator (afd. Kunstnijverheid en Vormgeving) in het Museum Boijmans-van Beuningen, onder Wim Crouwel. Sinds 1990 is zij als kunsthistoricus verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Saskia de Bodt is sinds 1 mei 2008 bovendien aangesteld als Bijzonder Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (1 dag per week) met als leeropdracht de geschiedenis van de illustratie in Nederland en Vlaanderen 1850 tot heden. Sinds 2010 is ze ook vaste gastprofessor aan de KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) te Gent, afdeling Illustratie, o.l.v. Carll Cneut.

Vanaf september 2008 verschijnt onder redactie van Saskia de Bodt bij Uitgeverij D’Jonge Hond een reeks over Boek en Illustratie. Recent verscheen een handelseditie van haar oratie bij de UvA, getiteld Van Poe tot Pooh. Illustreren om je penselen te kunnen betalen?(2010).

Saskia de Bodt was en is lid van vele jury’s en commissies (o.m. in 2008 voorzitter van de jury voor de eerste Max Velthuijsprijs voor illustratie); sinds 2008 is zij als expert illustratie commissielid bij het Vlaams Fonds voor de Letteren (Antwerpen).