Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Oproep voor: Gebroken, Gescheurd en Gelijmd.

Oproep voor: Gebroken, Gescheurd en Gelijmd.

Terug naar Archief

We leven in een wereld van overconsumptie, waar grondstoffen schaars gaan worden. Toch worden objecten bij het kleinste teken van slijtage weggegooid. Het is daarom de moeite waard om stil te staan bij de diepe betekenis van het repareren en lijmen van gebroken objecten. Dit eeuwenoude ambacht gaat verder dan enkel het herstellen van functionaliteit; het raakt de kern van onze menselijke behoefte aan herstel, verbinding, en het toekennen van nieuwe waarde aan wat verloren leek te zijn.

Jean Ruiter 'rose tea pot'

Jean Ruiter 'rose tea pot'

De kunst van het herstel

CBK Zeeland gelooft in de kunst van het herstel. We zijn ervan overtuigd dat elk gebroken stuk potentieel heeft, elk scheurtje een verhaal vertelt, en dat de schoonheid van imperfectie dieper gaat dan wat het oog kan zien. Daarom organiseren we deze winter een expositie waarbij het gelijmde en gerepareerde object centraal staat.

Oproep

We nodigen vormgevers en kunstenaars uit om deel te nemen met werken die passen binnen de hoofdlijnen van ons thema: Gebroken, Gescheurd en Gelijmd. De inzendingstermijn loopt tot 30 oktober 2023. De selectie van de tentoongestelde werken vindt plaats begin november, en de expositie opent op 3 december 2023.

Doe mee in het vieren van de schoonheid van het repareren en het herwaarderen van gebroken objecten.
U kunt uw bijdrage inzenden via info@cbkzeeland.nl

Meer informatie nodig?
Neem contact op met Pleun Meijer via pmeijer@cbkzeeland.nl of telefonisch: 0118-611443

Marijke Leertouwer

Marijke Leertouwer - Zomeratelier 2023 CBK Zeeland

Hoofdlijnen

Herinneringen Koesteren:
Gebroken voorwerpen dragen vaak diepe emotionele waarde. Een gebarsten mok die ooit van grootmoeder was, een beschadigd fotoalbum vol kostbare herinneringen - deze objecten verbinden ons met ons verleden en fungeren als tastbare ankers voor dierbare herinneringen. Het repareren ervan behoudt en versterkt deze waardevolle verbinding met onze geschiedenis.

Duurzaamheid en Milieubewustzijn:
In een tijd van overconsumptie en wegwerpcultuur, is het streven naar duurzaamheid essentieel. Repareren is een actieve uiting van milieubewustzijn, waarbij het hergebruiken van objecten de impact op het milieu vermindert. Het verlengt de levensduur van voorwerpen en draagt bij aan een meer duurzame wereld.

Voldoening en Zelfexpressie:
Het reparatieproces biedt een gevoel van voldoening en zelfexpressie. Het vereist vaardigheid, creativiteit en geduld, en het resultaat is een object dat een persoonlijk stempel draagt. Repareren geeft mensen het gevoel dat ze iets waardevols hebben bijgedragen, iets dat de moeite van het behouden waard is.