Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

zoek vormgever - details

Jeroen Kersouw | CBK Zeeland

CBK Zeeland

Jeroen Kersouw

Exposeert nu

Persoonsgegevens

Discipline kunstenaar
geboortejaar1966
woonplaatsMiddelburg
Jeroen Kersouw

Werk

werkgebiedschilderen, tekenen, grafiek
techniekolieverf, potlood, linosnede, monotype
benaderingfiguratief
themaspiritualiteit, menselijke emoties en relaties, muziek
onderwerpflora, dieren

Werkbeschrijving

Jeroen Kersouw is schilder, tekenaar en graficus.

Op het linnen heb ik vogels en diverse flora-achtige afgebeeld. De vogels en bloemen bestaan niet in de werkelijkheid maar toch is het geheel wel herkenbaar als natuur.  De vogels zijn karakters geworden, in de vogels kan ik de menselijke kant laten zien. Het zijn dus eigenlijk fabels. Vogels komen we ook tegen in sprookjes en legendes, in de literatuur. Voor ons mensen die aan de aarde vast zitten spreekt dit vliegende beest tot de verbeelding, en staat de vogel symbool voor het ontstijgen van het alledaagse, in een transcedente beweging naar iets bovenwereldlijks. Tegelijkertijd is er in de schilderijen, in het spel dat opgevoerd wordt, een milde humor te vinden, een relativering.

Ik ben steeds gefascineerd door de besloten tuin, de hortus conclusus. Als ik in zo’n tuin ben ervaar ik een soort kamergevoel. Het is er vanwege de omheining, door die grens. De omheining sluit iets binnen, en het sluit iets buiten. In de tuin die ik in gedachten aanleg scheid ik de droomwereld van de echte wereld.

De vogels hebben zowel aangename als onaangename karakters. De slang die ook in vrijwel ieder schilderij figureert is natuurlijk een verwijzing naar het paradijs waar Adam en Eva verleid werden om te eten van de boom der kennis en van goed en kwaad. De slang symboliseert datgene wat ons menselijk maakt. Met de warme kleuren laat ik een paradijselijke wereld zien.

Techniek
Aan het schilderen gaan een hoop tekeningen vooraf. Uit veel kleine schetsen, kleurbepalingen en compositietekeningen wordt de ondertekening gedestilleerd en op het doek gezet. De schilderijen zijn gemaakt met kwalitatief zeer goede olieverf op Belgisch linnen. De olieverftechniek, zoals ik het toepas, is een bewerkelijke en tijdrovende bezigheid. Er gaan tussen de 5 tot 10 lagen verf over elkaar. De lagen verf moeten steeds drogen. Dit is de glaceer-techniek. Hierdoor ontstaat een enorme kleurenrijkdom. 

Deze kleurdiepte ontsluit zich uiteindelijk steeds op een andere manier, dat wil zeggen dat de kleuren zich onder elke lichtomstandigheid anders gedragen. Op een regenachtige dag lijkt het een ander schilderij dan op een zonnige dag. Daardoor ervaar je het schilderij steeds weer opnieuw.

In de kunstgeschiedenis is het afbeelden van vogels al veel voorgekomen. Denk aan Egyptische godenwereld of de mozaïeken van Romeinse villa’s. In middeleeuwse bestiaria werden allerlei dieren verzonnen. 
In de 17e eeuw schilderden Brueghel en Melchior d’ Hondecoeter ook vogelschilderijen, nu nog te zien in het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Het is prettig om in een traditie te staan, en die traditie te gebruiken op een eigen manier. Dat geeft bodem aan creativiteit en reden van bestaan.

Grafiek.  Ik maak grafiek in hoogdruk, met de linosnede.

De gesneden linoleumplaat is een eigen leven gaan leiden. Ik maak lijstwerk rond de schilderijen dmv het aanbrengen van gesneden stroken linoleum op een kaal houten lijst-frame. Weer een volgende stap is het onstaan van zelfstandige objecten met dezelfde linoleum-techniek.•

vakopleidingen
erkende vakopleiding(en) in Nederland
periodenaam instellingstudierichtingdiploma
1987 - 1991 Den Haag - Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten tekenen schilderen grafiek1991
1984 - 1985 Breda - AKV St. Joost basisjaar
beroepspraktijk
werkt zowel vrij als in opdracht
tentoonstellingen & presentaties
jaar  expositieruimte  plaats land soort
2022 Silver Kult Toonbeeld Terneuzen groeps
2022 Jeroen Kersouw :Sottobosco. Drvkkery Middelburg Nederland solo
gepubliceerd in de media
jaar naam media typering
2018Pzc recensie expositie
2017Decreet, div uitgaven algemene bespreking werk
huidige nevenactiviteiten / toegepaste activiteiten
periodeomschrijving instelling / opdrachtgever
2020 - 2021 docent privelessen
2019 - 2109 docent Toonbeeld, Terneuzen
2014 - bestuur- en organisatiewerk St. Virusgrafiek, Middelbrug
2002 - 2004 bestuur- en organisatiewerk St Arsis, Bergen op Zoom
1999 - 2001 bestuur- en organisatiewerk St. KunstWerk, Bergen op Zoom
1995 - 2000 andere activiteiten Topp & Dubio, Den Haag
Heeft belangstelling voor:
assistentie kunstopdracht
bestuur- en organisatiewerk
illustraties
inrichting van exposities
kunsteducatie
standbouw/tentoonstellingsontwerp