Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

zoek vormgever - details

Sietske Koopman | CBK Zeeland

Sietske Koopman

Exposeert nu

Persoonsgegevens

Discipline kunstenaar
geboortejaar 1983
woonplaats Goes
Bekijk deze kunstenaar op
Sietske Koopman

Werk

werkgebied schilderen, grafiek
techniek olieverf, acryl, tempera, houtsnedes, linosnede
benadering figuratief
thema natuur, architectuur
onderwerp landschappen, bouwwerken

Werkbeschrijving

Sietske Alblas Koopman
Beeldend kunstenaar, schilder en graficus .

Mijn ogen zijn van onschatbare waarde, ik kijk onderweg graag om me heen. Het verbaasd me elke dag hoe mooi de aarde en natuur is geschapen, maar ook kijk ik naar hoe de aarde is ingericht door de mens. De inrichting van het landschap en de architectuur vormen vaak een spannend spel van lijnen en vlakken. Licht en kleur. Dat wil ik vangen.
Volgens Edward Hopper ‘een wisselwerking tussen waarneming en inspiratie.’

Mijn werk is realistisch, maar wel grof en vaak speels geschilderd. De afbeeldingen zijn altijd herkenbare voorstellingen.

In 2007 ben ik afgestudeerd aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten. Na een rustperiode in 2017 weer officieel begonnen met kunstenaarschap..

Eitempera.
Het schilderen met ei-tempera doe ik sinds mijn academie tijd. Het mengen van de pigmenten en aanmaken van de verf, is iets wat me erg intrigeert. Het zuigt me als het ware in de verf al voordat ik de kwast op het doek zet. De gelaagdheid van de verf werkt heerlijk, helemaal omdat ik me tijdens het schilderen laat leiden door het proces: hoe het licht in mijn werk tevoorschijn komt, door te spelen met de kleuren. De kleuren die mij mee op reis nemen. Op mijn grote doeken vormen de voorwerpen, vaak gebouwen, landschappen en andere herkenbare voorstellingen een spannend spel, van kleur en compositie. Onderwerpen die ik onderweg tegenkom, vertaald naar mijn eigen belevingswereld staan vaak aan de basis van mijn werk. Waarbij ik me laat verrassen door kleine ‘stillevens’ die ik tegen kom en waaraan de meeste mensen voorbij lopen. Ik zie het als een spannende compositie, een bijzonder beeld wat mijn gedachten niet meer los laat en waar ik de kijker in mee wil nemen.

Grafiek.
Als grafisch kunstenaar vind ik het spannend om te ontdekken hoe ik die beelden kan vertalen in de drukkunst. Mijn linosnedes zijn vaak krachtige beelden. Net als bij het schilderen met eitempera is grafiek best veel werk. Voordat je de eerste goede afdruk hebt, ben je zo heel wat werkuren verder. Dit spannende werk van gutsen, het inrollen van de inkt en de verrassing van de afdruk, boeit en verrast me elke keer weer. Juist omdat ik nooit weet waar het eindigt.
Ik ga door, met het zoeken van de juiste compositie, de juiste kleuren, totdat het ineens goed is.

Mijn werk gaat eigenlijk altijd over vrijheid. Het reizen, kijken en dromen, maakt dat ik me vrij voel. Toch laat ik me in die vrijheid, gevangen nemen door het lijnenspel, het ritme van het landschap, de verdeling van kleur en vlakken. Nu in dit Corona jaar, is die vrijheid beperkt, maar haal ik juist inspiratie uit mijn directe omgeving, dicht bij huis.

Mijn wens is om mijn werk aan een groter publiek zichtbaar te maken. Ik wil grote doeken schilderen, mijn grenzen verleggen. Als het weer kan; weer wat verder reizen, want er zijn wel duizend wonderschone plekjes onderweg.

vakopleidingen
erkende vakopleiding(en) in Nederland
periode naam instelling studierichting diploma
2006 - 2007 Zwolle - CABK, ArtEZ Academie voor beeldende kunsten Zwolle
2003 - 2007 Kampen - CABK Constantijn Huygens Autonoom beeldende Kunst 2007
andere opleidingen in Nederland of (erkende) vakopleidingen in het buitenland
periode naam instelling plaats land soort opleiding diploma
2000 - 2003 ROC zeeland Ter Welle Goes Nederland Sociaal pedagogisch Werk 2003
beroepspraktijk
werkt alleen vrij
tentoonstellingen & presentaties
jaar  expositieruimte  plaats  land  soort
2024 Nationaal Baggermuseum Sliedrecht Nederland solo
2007 CABK eindexamen expositie Zwolle Nederland groeps
Binnenstebuiten het huis in de kunst Middelburg Nederland groeps
Expositie bij de rechtbank Middelburg Nederland solo
Expositie kunstuitleen de Bevelanden Goes Nederland solo
Grafiekbeurs kloostergangen van Abdij Middelburg Nederland groeps
Kunstschouw Renesse Nederland groeps