Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

VOORBEELDIG VERBEELD

Tentoonstellingsperiode: Zondag 3 oktober t/m vrijdag 12 november 2010
Terug naar Archief
Tentoonstelling van acht grote posters bij CBK Zeeland van zondag 8 oktober t/m vrijdag 12 november 2010. Daarnaast samenwerking met Middelburgse scholen, een lesprogramma, een tweetal lezingen en workshops voor kinderen.

In opdracht van CBK Zeeland in Middelburg maken acht illustratoren – geboren en/of woonachtig in Zeeland – in het kader van de Kinderboekenweek 2010 een poster met als thema Middelburg. De illustratoren zijn: Diederick van Buren, Femke Gerestein, Wim Hofman, Martijn van der Linden, Meggie (Margriet van IJsseldijk), Raimond van Soest, Ben Vranken en Fleur van der Weel.

De posters worden als grote pigmentdrukken bij CBK Zeeland tentoongesteld. Naast de acht posters werken leerlingen van CSW Middelburg onder leiding van de kunstenaar Dave Meijer en Acaciahof uit Middelburg in schooltijd aan een wandvullende installatie die in het midden van de ruimte van CBK Zeeland tentoongesteld zal worden. Ook hier is het thema Middelburg.

Op zondag 3 oktober om 15.00 uur vindt de feestelijke opening door Wim Hofman - veelvuldig bekroond schrijver en illustrator - plaats.

8 illustratoren

Illustratoren: Diederick van Buren, Margriet van IJsseldijk, Femke Gerestein, Wim Hofman, Martijn van der Linden, Raimond van Soest, Ben Vranken en Fleur van der Weel.

Met dank aan Jan Smeekens, Middelburg.

Diederick van Buren (Buren 1967, woont en werkt in Poortvliet) - Zijn onderwerp ‘Jacob Roggeveen’ laat ruimte voor verbeelding omdat er weinig over hem geschreven is en de beelden van Paaseiland vol van mystiek zijn. Door weg te blijven van exacte feiten en gebruik te maken van sfeer wil Diederick van Buren nieuwsgierigheid opwekken voor het meer dan interessante leven van Jacob Roggeveen.

Femke Gerestein (Middelburg 1982, woont in Middelburg en werkt in Vlissingen) - Op 30 juni om 07:01 maakte Femke Gerestein een foto van het uitzicht uit haar slaapkamerraam: een bladerdek van de bomen achter haar huis waar de morgenzon doorheen schijnt. Deze foto gebruikte Femke als uitgangspunt voor haar poster. Een tekening waarin het naast het afgebeelde ook gaat om wat niet staat afgebeeld, om beweging en om stilte.

Wim Hofman (Oostkapelle 1941, woont en werkt in Vlissingen) - Wim Hofman maakte, geïnspireerd door de vroegere centsprenten, een nieuw alfabet. Het is een dierenalfabet met als uitgangspunt kleine kriebelende beestjes. De prent verwijst naar de Middelburgse tekenaar en verzamelaar Jan Goedaert (1617-1665) destijds een minder bekende collega van de wereldberoemde Jan Swammerdam.

Martijn van der Linden (Oostburg 1979, woont en werkt in Rotterdam) - De ontsnapping in 2009 van een opossum (een buideldier afkomstig uit Zuid-Amerika) vormde de inspiratie voor de poster. Samen met Maranke Rinck, de schrijfster van de tekst, verbeeldt hij de zoektocht van de opossum door Middelburg naar zijn grote liefde.

Meggie - Margriet van IJsseldijk (Yerseke 1983, woont en werkt in Rotterdam) - Denkend aan Middelburg ziet Meggie allereerst mooie huizen. En, zeker in de zomer, de gezellige sfeer. Ieder huis heeft zijn eigen verhaal en karakter. Daarom bouwde Meggie haar poster op uit kleine karakters met als centraal punt de Lange Jan.

Raimond van Soest (Utrecht 1970, woont en werkt in Goes) - Raimond van Soest tekent in diverse stijlen van cartoon tot realistisch, maar geniet eveneens grote bekendheid als storyboardtekenaar van Nederlandse speelfilms. Zijn filmische kijk is in zijn poster over de geschiedenis van Middelburg duidelijk te herkennen.

Ben Vranken (Vlissingen 1962, woont en werkt in Oost-Souburg) – In veel van de beeldverhalen van Ben Franken speelt het Zeeuwse platteland een belangrijke rol. Zijn werk heeft een geheel eigen handschrift dat door zijn gebruik van (cynische) humor en sober kleurgebruik versterkt wordt.

Fleur van der Weel (Middelburg 1970, woont en werkt in Amsterdam) – Op basis van het gedicht ‘Middelburg’ van haar moeder, Marijke van der Weel, maakte Fleur van der Weel een bijzondere poster. Alle iconen van Middelburg en Zeeland hebben hun plaats. Zo zijn de Zeeuwse leeuw, ringrijden, de Lange Jan, streekdracht en de Oostkerk tot één onuitwisbaar beeld gesmeed.

nevenactiviteiten

Bezoekers van de tentoonstelling Voorbeeldig Verbeeld mogen van hun favoriete poster gratis een exemplaar meenemen op een formaat van 80 x 60 cm.

Naast de tentoonstelling vinden er twee lezingen plaats in het Auditorium van de Provincie Zeeland in Middelburg. Op maandag 4 oktober om 20.00 uur houdt Saskia de Bodt - bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam - een lezing met als titel ‘Van Poe tot Pooh. Illustreren om je penselen te kunnen betalen?’. Op dinsdag 19 oktober om 19.30 uur houdt Ted van Lieshout - schrijver, dichter, illustrator en vormgever – een lezing met als titel ‘Kinderen & Kunst’. Na afloop van beide lezingen is er mogelijkheid om de tentoonstelling bij CBK Zeeland te bekijken en een drankje te drinken. Reserveren noodzakelijk via info@cbkzeeland.nl

Op 6, 7 en 8 oktober geven Femke Gerestein en Giel Louws een workshop voor alle klassen van de Cypressenhof in Middelburg. Alles draait hierbij om illustraties en de Kinderboekenweek 2010.
Op de woensdagmiddagen 20 oktober en 3 november geeft Giel Louws voor tien kinderen uit de leeftijdsgroep 9 t/m 12 jaar van 14.00 tot 16.00 uur een workshop rond het Kinderboekenweekthema ‘De Grote TekenTentoonstelling’. Aan de hand van de tentoonstelling Voorbeeldig Verbeeld kunnen de deelnemers zelf aan de slag met (kleur)potlood en papier. Aanmelden o.v.v. naam, adres en voorkeursdatum vóór 13 oktober a.s. via info@cbkzeeland.nl.

Tijdens de tentoonstelling Voorbeeldig Verbeeld stelt Meggie (Margriet van IJsseldijk) werk tentoon bij De Drvkkery in Middelburg. Margriet van IJsseldijk studeerde deze zomer af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Gedurende de Kinderboekenweek zal de poster van Fleur van der Weel als placemat gebruikt worden in het restaurant van De Drvkkery.

De tentoonstelling Voorbeeldig Verbeeld en de nevenactiviteiten zijn mede mogelijk gemaakt door Gemeente Middelburg.