Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Kinderen & Kunst, lezing 19 oktober Ted van Lieshout

Lezing in het kader van tentoonstelling VOORBEELDIG VERBEELD bij CBK Zeeland in Middelburg
Spreker :Ted van Lieshout, schrijver, dichter, illustrator en vormgever

Datum : dinsdag 19 oktober 2010 van 19.30 tot 21.00 uur

Plaats : Auditorium Provincie Zeeland, Abdij 7, Middelburg (entree Kloostergang)

Kosten : aan deelname zijn geen kosten verbonden, aanmelding is wel noodzakelijk

Aanmelden : telefonisch aanmelden bij CBK Zeeland, 0118-611443 of een email sturen aan info@cbkzeeland.nl

Na afloop is er gelegenheid om bij CBK Zeeland de tentoonstelling te bezoeken en een drankje te drinken.
Kinderen & Kunst
In de lezing Kinderen & Kunst voert Ted van Lieshout ons, aan de hand van zijn vele illustraties, gedichten en publicaties, mee langs de vruchten van de kunsten door de eeuwen heen. Kinderen zien en lezen meer dan we denken en iedere keer opnieuw weet hij kinderen te prikkelen om verder te kijken en te lezen en dit steeds opnieuw te doen opdat ze dan ook steeds weer nieuwe dingen zien en lezen. In zijn Papieren Museum bijvoorbeeld gaat het Ted van Lieshout niet alleen om wat hij mooi vindt en waarom, minstens zo oprecht is hij over wat er naar zijn smaak lelijk of mislukt is. Hij daagt de bezoeker van zijn boek, op mild provocerende wijze, uit een eigen mening te vormen. Daarnaast geeft hij heldere informatie over kunstopvattingen en -stromingen. Van Lieshout biedt kinderen een ideale ingang tot de schone kunsten maar ook een volwassen leek. Wanneer we als kind leren genieten van kunst zal het ons leven als volwassene enorm verrijken.

Na zijn afstuderen aan de Rietveldacademie in Amsterdam in 1980 ontwierp Ted van Lieshout boekomslagen en catalogi en maakte hij tekeningen voor NRC Handelsblad en tijdschriften als Avenue. Voor de Blauw Geruite Kiel, de kinderkrant van Vrij Nederland, illustreerde hij werk van onder anderen Karel Eykman en Hans Dorrestijn.

Sinds 1986 schrijft en illustreert hij proza en poëzie voor kinderen; ook stelde hij een aantal kunstboeken samen. Daarnaast levert en leverde hij bijdragen aan televisie- en radioprogramma’s waaronder Sesamstraat en Het klokhuis. Hij gaf tot 1990 parttime les aan de Kunstacademie in Den Haag.

Ted van Lieshout is steeds op zoek is naar iets nieuws. Ieder boek ziet er weer heel anders uit. Het lijkt wel of hij, zodra hij iets goed kan, iets anders wil gaan doen. Sommige onderwerpen komen vaak in zijn verhalen voor: hij schrijft veel over de dood, over mensen die er niet bijhoren, over gevoelens rond opgroeien en het zoeken naar een eigen plek. In zijn boeken vertelt hij ook vaak over zichzelf en de dingen die hij meemaakte, bijvoorbeeld over de dood van zijn vader en zijn broer. Zijn manier van schrijven is heel direct; het taalgebruik is eenvoudig, waarbij hij ‘moeilij¬ke´ woorden zoveel mogelijk vermijdt. Schrijven is voor Ted van Lieshout schrappen. Hij dwingt zichzelf ´to the point´ te schrijven.

Na veel Griffels en andere prijzen won Ted van Lieshout in 2009 de prestigieuze Theo Thijssenprijs 2009 voor zijn gehele oeuvre.