Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Expositie Jan Melis

De van oorsprong Zeeuwse ontwerper Jan Melis (1966) toonde nieuwe ontwerpen bij het CBK Zeeland van 1 t/m 26 mei 2006. Dit was zijn eerste solo expositie op Zeeuwse bodem. Zijn fascinatie voor modulariteit, gulden snede en organische structuren waren uitgewerkt in verschillende materialen en technieken.

lees hier wat de PZC over de expositie schreef

Luctor et Emergo

Trots presenteerde het CBK Zeeland nieuw werk van Jan Melis, geboren en getogen in het kustplaatsje Zoutelande. Na 20 jaar was hij weer terug, althans met deze expositie. Zijn eerste solo-expositie op Zeeuwse bodem had de titel Luctor et Emergo gekregen. 'Luctor et Emergo' is de wapenspreuk van de provincie Zeeland (ik worstel en kom boven). Het beeld wat hierbij hoort, de leeuw die zich uit de golven worstelt, had Jan toegepast als beeldmerk voor zijn expositie.

Werk

De fascinatie van Jan Melis voor de Gulden Snede, modulariteit en organische structuren waren uitgewerkt in verschillende materialen en technieken. Gulden Snede is een wiskundig onderbouwde formule voor verhouding, die zijn oorsprong vindt in de natuur. De uit EPS opgebouwde groeibank bestond uit schakelbare modules; oneindig te schakelen en uit te breiden. EPS is een nieuwe variant van piepschuim en is hier afgewerkt met een transparante coating. Ook was de wand- en raamdecoratie oneindig schakelbaar en toepasbaar; hier uitgevoerd in gouden plakfolie. Voor het CBK Zeeland zorgt de toepassing op onze toegangsdeuren in ieder geval als eye-catcher en bewijst hiermee al een doel op zich! Aansluitend op het ontwerp voor plakfolie ontwierp Jan in opdracht van het CBK Zeeland een multiple. Het decoratieve aspect van het groei-element is in goud door middel van zeefdruk aangebracht op een schaaltje met aan de onderzijde de expositie-titel (klik hier om te bestellen).

Collectie

Jan Melis heeft inmiddels een prachtige collectie ontwerpen op zijn naam staan die uiteenlopen van interieurprojecten tot producten als lampen, stoelen, banken, kastjes, en zelfs een douche. Een voorbeeld van Jan's interieurdesign uit de jaren '90 is de Hanglamp Alu. In de collectie van Droog Design is de Watervaldouche opgenomen.
In 1999 is Jan Melis een samenwerking aangegaan met Ben Oostrum. Zij voerden de naam MNO en hebben tijdens deze samenwerking diverse ontwerpen uitgevoerd. Gezamenlijk als MNO of solo heeft Jan Melis binnenlandse en buitenlandse projecten vormgegeven, deelgenomen aan tentoonstellingen in verschillende galeries en musea waaronder Amsterdam, Rotterdam, Milaan, New York, London, Tokyo, enzovoorts.

Opening 7 mei

Tijdens de opening op 7 mei werd de geheel vernieuwde website van Jan gelanceerd: www.janmelis.nl. De opening werd extra feestelijk gemaakt door verschillende afgestudeerden van de Design Academy Eindhoven die Jan als docent tijdens hun studie begeleidt heeft.

- Franke Elshout met een 'zeeuwse showfood catering'.
- Guus Kusters met zijn project 'traveling through faces'
- David Yoad Luxembourg met zijn 'fortune chickens'
- Joris Oprins met animaties 'Hoe Snjezhi Tjelovek Zijn Voorouders Verkreeg' en 'Wad'

De opening en de tentoonstelling waren voor iedereen gratis toegankelijk.

Zeeuwse Vormgevers

Het CBK Zeeland is sinds januari 2005 actief met als doel vormgeving van Zeeuwse vormgevers op de kaart te zetten waarbij we bij de aanduiding 'Zeeuws' denken aan hier in de Provincie werkzame ontwerpers en diegenen die van oorsprong Zeeuws zijn en elders als vormgever werkzaam zijn. Het zichtbaar maken van het werk van deze 'Zeeuwse' vormgevers vindt plaats door middel van tentoonstellingen en projecten.

Info
0118-611443 of info@cbkzeeland.nl