Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

bloem&vaas - zoektocht naar de ideale bloemenvaas

tentoonstelling

CBK Zeeland organiseert van 5 april t/m 3 mei de tentoonstelling Bloem & Vaas rond de ideale bloemenvaas.

CBK Zeeland organiseert van zondag 5 april t/m zondag 3 mei de tentoonstelling Bloem & Vaas - zoektocht naar de ideale bloemenvaas. Naast de ideale bloemenvaas van zo'n 10 bekende en minder bekende Zeeuwen wordt werk getoond van uiteenlopende kunstenaars en vormgevers, te weten: Petra Bouman, Frank Bruggeman (site specific installation), Josja Caecilia, Bert Frijns, Guido Geelen, Mieke Groot, Bernard Heesen, Hella Jongerius, Jet Mous, Jelena Popadic, Caroline Prisse, Leen Quist, Esther Stasse en Studio Van Eijk & Van der Lubbe.

De tentoonstelling wordt op zondag 5 april om 15u00 geopend.

De geschiedenis van de bloemenvaas laat zich niet goed achterhalen. Wel is duidelijk dat in de Middeleeuwen de eerste kruiken en bokalen met bloemen gevuld op schilderijen en drukken worden afgebeeld. Het zou echter nog heel lang duren voordat de bloemenvaas gemeengoed in het huishouden werd. Het wekelijkse bosje bloemen is in de afgelopen decennia echter een echte Hollandse traditie geworden. Maar waarom slechts zeven of tien bloemen en dan nog slechts van één soort? Spring eens uit de band en kies voor een vreemde combinatie van bloemen al dan niet in combinatie met een extreme vaas.

CBK Zeeland laat zien wat er zoal mogelijk is. Maar het is slechts een beperkte keuze. Als je op zoek gaat vind je al vazen vanaf een paar euro die je bijvoorbeeld met warm water in vorm brengt en na gebruik ook weer plat kan vouwen. Naast de in grote getale geproduceerde Blokker vazen worden er ook unieke vazen of vazen in kleine oplagen geproduceerd door vormgevers en kunstenaars. Wie kent niet de Eggvase van Marcel Wanders, de Delta vaas van Mart van Schijndel of de tulpenvazen van Jan van der Vaart.
De tulpenvaas is trouwens nog steeds een geliefde uitdaging. In de tentoonstelling Bloem & Vaas zijn meerdere tulpenvazen te zien o.a. van Leen Quist, Ester Stasse (een leerling van Jan van der Vaart) en Jet Mous. De tulpenvaas van Guido Geelen is helemaal bijzonder. Nog voor Dutch Design was uitgevonden en het geaccepteerd was om Delfs Blauw toe te passen maakte hij in 1988 een tulpenvaas gebaseerd op een kruis en gemaakt met Delfs Blauw transfers.
Mieke Groot, vertegenwoordigd in meer dan 25 museale collecties in binnen- en buitenland, toont een tweetal grote glazen vazen met een geëmailleerde huid. Bernard Heesen is een veelzijdig kunstenaar die al zijn vazen zelf blaast en bewerkt. Hij werkt in velerlei vormen en technieken en deinst er niet voor terug om zeer grote objecten te maken.
Samen met de vazen van andere vormgevers/kunstenaars krijgt u een beeld van de mogelijkheden. En veel van deze vazen kunt u nu ook nog kopen. Dan is het niet alleen op de tentoonstelling genieten maar ook thuis.

Citybloem

Tijdens de tentoonstellingsperiode worden iedere week een aantal vazen uitgekozen waarvoor Citybloem Middelburg opvallende bloemarrangementen maakt. Nog een extra reden om gewoon een paar keer binnen te lopen.