Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Slibboekjes 123 & 124

Slibboekje 123 Sien u die hemelligame?

Nummer 123 in de Slibreeks is een gedichtenbundel van de Zuid-Afrikaanse dichter Charl-Pierre Naudé (1958). Hij heeft de maand november doorgebracht in het gastenappartement van het kunstenaarscentrum De Willem3 te Vlissingen. Geïnspireerd door de zee en Zeeland heeft hij daar een nieuwe bundel geschreven, uiteraard in zijn eigen taal: het Zuid-Afrikaans.

De dichter bundelde zijn gedichten onder drie noemers. In de politieke gedichten krijgen we een kijkje in de politieke problematiek waarmee het huidige Zuid-Afrika heeft te worstelen.
In het tweede deel werden de gedichten aan het water opgenomen, waarin ook het gedicht Vlissingen een plaats kreeg. Naudé verbleef geruime tijd in het gastenverblijf van het kunstenaarscentrum De Willem3 te Vlissingen, waar hij dit gedicht schreef.
Als zodanig is deze uitgave de derde in de reeks van de gastenstudio.
Het laatste deel van de bundel bestaat uit liefdesgedichten.
Terug naar Archief
De vele tekeningen die in dit boekje voorkomen zijn van de dichter zelf.

Naudé debuteerde in 1995 met de bundel ?Die Romadiese Oomblik?, die werd bekroond met de prestigieuze Ingrid Jonker Prize. Zijn tweede bundel ?In die geheim van die dag? werd met twee literaire prijzen bekroond.

Slibboekje 124 De zin van alle boeken

U kunt zich heel veel voorstellen, u heeft fantasie. Dat wist u al, maar De zin van alle boeken confronteert u daar mee. Kunstenaarsduo De Boer & Den Toom heeft voor dit deel van de Slibreeks die verbeelding als leidraad gekozen. Wat voor invloed hebben omslagen op wat je denkt te lezen? Wat is de zin der zinnen?

Wie zijn De Boer & Den Toom? Heeft u ooit eerder van hen gehoord? De redactie is er, na het ter perse gaan van deel 124, ook niet geheel zeker meer van en durft alleen nog een vermoeden uit te spreken. Gelukkig bieden De Boer & Den Toom ons eigenlijk vijf boeken voor de prijs van een. Daar doet ook u uw voordeel mee.
Vermoedelijk hebben we het hier over Ivo de Boer (grafisch ontwerper) en Gert den Toom (schrijver), die bij gelegenheid en op verzoek sinds 2001 samenwerken aan affiches, ansichtkaarten, websites, foto?s, teksten, interactieve bijeenkomsten en boeken. Aan de lezers van de Slibreeks geven zij de ruimte om zichzelf een boek voor te stellen.