Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

VLOED Zeeuwse Lichting 2012

Van zondag 3 februari t/m vrijdag 22 maart 2013 organiseert CBK Zeeland voor de achtste keer Zeeuwse Lichting. In de tentoonstelling wordt het werk van dertien in 2012 aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars, ontwerpers, vormgevers, illustratoren en architecten getoond.
Met deze tentoonstelling creëert CBK Zeeland een mogelijkheid voor afgestudeerden om hun werk bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Locatie: Balans 17, 4331 BL Middelburg


De deelnemers:
Bart Corré

Bart Corré

AKV St. Joost, grafisch ontwerp
Hollands Glorie - Met zijn eindexamenproject Hollands Glorie heeft hij in een korte tijd veel publiciteit gekregen. De krant vol informatieve en weetjes over de voetbalwedstrijden tussen Nederland en Duitsland was een ideale voorbereiding op een mooie voetbalwedstrijd afgelopen zomer.
Naast dit project houdt Bart zich vooral bezig met patronen, illustraties en typografisch printwerk.

www.bartcorre.com
bartcorre@gmail.com

Harmony Hendrickx

AKV St. Joost, beeldende kunst
De ambivalentie van melancholie, en het elegante en sublieme wat daarmee bereikt kan worden. Als een passionele omhelzing, maar een omhelzing met iets wat in feite niet bestaat, een onmogelijke connectie. Een ultieme paradox, fixatie en tevens maar een vluchtige emotie.
"All life is just a progression toward, and then a recession from, one phrase—I love you." F. Scott Fitzgerald

www.harmonyhendrickx.com
harmonyhendrickx@gmail.com

Abne Herrebout

AKV St. Joost, grafisch ontwerp
Haring - Infografische atlas aangaande ‘ het toevallige feit van de Hollandse identiteit’. Het verhaal van de weg van de haring naar de paaigebieden voor de kust van Schotland in de 14e eeuw, het ontstaan van handelsrelaties, de wolhandel, verbanden met de meekrap-industrie in de 15e eeuw, het poldermodel of beschuit met muisjes. Allemaal onderdelen van een periode uit de Nederlandse geschiedenis die ons iets vertellen over de karakteristieken die de Nederlandse identiteit hebben vorm gegeven. Een geschiedenis in driekleur waarin de beslissing van een haring enorme gevolgen heeft gehad voor het ontstaan van het Nederland van vandaag de dag. Een Nederlandse identiteit deels gebaseerd op toevalligheden, geografische en politieke omstandigheden en misverstanden.

abneherrebout@gmail.com

Inge Hoonte

Piet Zwart Instituut, media design en communicatie
A voyage of Discovery - She is a writer, performance, and sound artist with an interest in how notions of privacy, identity, and behavioral routines shape the tension between reaching out and keeping one's distance in interpersonal communication and physicality. She currently explores this terrain through Bottle Dave and the Sliders, an improvisational audio collaboration with Dave Young. Her writing has been published in Armchair/Shotgun, Requited Journal, Curbside Quotidian, Polvo Magazine, and Sniff, Scrape, Crawl. Inge received her MA Networked Media from the Piet Zwart Institute, Rotterdam, and her MFA from the School of the ArtInstitute of Chicago

ihoonte@gmail.com

Rosalinde van Ingen Schenau

Willem de Kooning Academie, beeldende kunst
Vanitas - De verwelkte bloemstillevens willen de beschouwer verleiden zich in het ‘Hier en Nu’ te bevinden. De schittering van het dunne lijntje roestvrijstaal symboliseert de scheidslijn tussen leven en dood. Je kunt je hier niet altijd bewust van zijn, maar het is er weldegelijk. Verschillende kleuren, die hier en daar nog zichtbaar zijn tussen het grijs, schemeren door als herinnering aan wat geweest is.
Het bewust zijn en aanvaarden van de tijdelijkheid van het leven draagt bij aan de bewustwording van het heden. Het relativeren van vergankelijkheid geeft ruimte voor het ‘Hier en Nu’. Leef, want het gaat eens voorbij en wat rest zijn slechts herinneringen.

www.vaningenschenau.com
vaningenschenau@hotmail.com

Maurits Ippel

AKV St. Joost, beeldende kunst
Het imaginaire universum - Overal om ons heen is wereld. Aan deze wereld lijken we gebonden te zijn, maar ook binnen in ons bestaat er een wereld. Deze geesteswereld is een persoonlijk en fundamenteel anders universum; een wereld binnen een wereld. Hoe de innerlijke wereld functioneert - welke regels er gelden - en waarmee deze wereld gevuld is, verschilt per individu. Dit imaginaire universum is gevuld met architectonische vormen. De stad als kunstwerk; gefragmenteerd, geïnterpreteerd en in een individueel en subjectief universum samengevoegd. Er gelden er andere regels en natuurwetten dan in de werkelijkheid. Ongebonden aan het stramien van de realiteit is er alles mogelijk.

maurits.ippel@gmail.com

Susanne de Kraker

Willem de Kooning Academie, illustratie
Verwonderende natuur - Haar illustraties zijn fantasierijk, speels en vrolijk. Zij voert de kijker mee in haar fantasiewereld. Ambachtelijk bezig zijn is belangrijk voor haar en zij werkt dan ook graag met pen en inkt. Maar ook haar interesse voor grafiek sluit hier goed op aan. In deze expositie toont zij de originele linosneden die zij heeft gemaakt voor Diergaarde Blijdorp. Daarnaast zie je een verzameling van haar panoramaboekjes die bestaan uit grafiek collages, samengevoegd op de computer. Met haar illustraties hoopt zij haar enthousiasme en verwondering voor dieren en de natuur op anderen over te brengen.

www.susannedekraker.nl
susjepower@hotmail.com

Barbara Mahalia

AKV St. Joost, beeldende kunst
Kant met een scherp randje – 'Grenzen worden afgebakend, maar het één kan niet zonder het ander.
Romantische nachtmerries bezorgen haar constant een worsteling tussen censuur, decadentie en maagdelijk wit kant.
Preutsheid, maar de camera dringt zich aan haar op.'

barbaramahalia.blogspot.nl
barbara_mahalia@live.nl

Daphne Ongenae

AKV St. Joost, beeldende kunst
Mijn vrouwen - Zij zoekt een midden waar niet met zekerheid te zeggen is of de vrouwen een reflectie zijn van een innerlijke belevingswereld of dat ze de buitenwereld reflecteren. Ze lijken zichzelf nooit te onthullen. Ze hebben geen kleur maar zijn wel duidelijk gekleurd. Eigenlijk weten we niet wie ze zijn, bijna alsof ze geen identiteit hebben, of onbekende identiteit. Ze lijken doorwerkt, doortekend, doorleefd. Wanneer zij naar haar vrouwen kijkt, weet zij nooit naar wie zij werkelijk kijkt. En dat nooit werkelijk kunnen grijpen van het zelf is iets wat haar constant bezig houdt. Er is nooit een vaste identiteit, maar we zijn constant in verandering, in wording.

www.daphneongenae.com
daphneongenae@hotmail.com

Martin Pikkaart

AKV St. Joost, illustratie
Mijn wereld - Hij werkt voornamelijk vanuit fascinaties zoals structuren,vergankelijkheid,biologie,alchemie/mystiek en mythen. Hij probeert beelden te scheppen die geloofwaardig zijn, maar ontstaan zijn vanuit zijn fascinatie en fantasie. Intuïtief herschept hij herkenbare dingen zoals dieren tot exotische mythische wezens, op een wijze waarop alleen hij dat kan. Vanuit zijn werkplek schept hij allerlei werelden en wezens die zijn wereld rijk zijn. Secuur en fijngevoelig legt hij zijn wereld vast.

www.martinpikkaart.nl
martin@pikkaart.net
Olga Shmakova

Olga Shmakova

AKV St. Joost, Ruimtelijk ontwerp- interieur
Museumbar voor een museumnacht - De museumnacht is een door de musea gecreëerde kans voor het publiek, om op een ontspannen wijze uitgaan en cultuur te combineren. De Vleeshal vloeit naar buiten om mensen uit te nodigen voor deze evenement. De opvallende rode loper, in de vorm van een groot plas bloed op de grond, trekt de aandacht van de mensen en leidt hen naar binnen. De schommelzitjes, die over de hele hal verspreid zijn, zorgen voor een informele en een beetje speelse sfeer tijdens de museumnacht.

olgashmakova.blogspot.nl
olgashmakova83@gmail.com

Vera Verseput

Willem de Kooning Academie, illustratie
Mistrumenten serie - Dit werk is ontstaan vanuit de cello die zij een tijd geleden heeft gemaakt als affiche voor een muziekavond. Laatst bedacht zij dat een serie van verschillende instrumenten mooi zou zijn. De instrumenten worden eigenlijk gebruikt voor iets anders, zoals een vliegend object of als bad op wieltjes. Zo zie je instrumenten nog wel maar op een andere manier en worden het verhalende objecten die de kijker een andere wereld laten zien.

www.veraverseput.nl
post@veraverseput.nl

Onno van Wensen

Academie voor Architectuur en Stedenbouw te Tilburg, architectuur
ExPIERience - Wie peilt de diepte der zee? Wie gaat er tot op de bodem? Wie trotseert de elementen? - Iedereen natuurlijk! In elk geval iedereen die wil weten wat er hier gaande is en was. Heden en verleden komen hier samen op de grens van zekerheid en veiligheid. Op die grens komt architectuur tot stand. De enige kunstvorm die je lijfelijk en geestelijk in een andere dimensie brengt. Die van het samenspel van ritme, orde, schaal, hiërarchie en taktiliteit een harmonische beleving maakt en zich tegelijkertijd bindt aan de plek waarop het gesitueerd is of beter: die plek in zich opneemt. Schokkend is dat. Enerverend. Niet in de scoop van een kort moment te vangen. Hier moet je verblijven. Daarom is het een hotel. Voor wie dit ex-pier-iment ondergaat, wordt een nieuwe wereld geopend.

www.onno-van-wensen.nl
info@onno-van-wensen.nl