Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Verborgen Lanen

Internationaal kunstproject Verborgen Lanen in de Manteling.

Het CBK Zeeland organiseerde van 16 juli t/m 30 oktober 2005 samen met Staatsbosbeheer en de Gemeente Veere het internationale kunstproject Verborgen Lanen in het duingebied de Manteling van Walcheren.

Tien kunstenaars (zeven buitenlandse en drie Nederlandse) maakten elk van 7 t/m 15 juli met natuurlijke materialen uit het natuurgebied de Manteling op locatie een tijdelijk kunstwerk. De tentoonstelling was voor iedereen vrij toegankelijk om de kunstobjecten te bezichtigen.

Kunstenaars:
Pat Warner (USA), Sung Kyun Baek (Zuid Korea), Osamu Seo (Japan), Philippe Cusse (F), Carlotta Brunetti (D), Marc de Roover (B), Stephan Vee (B), Kees Wijker (N), teja van hoften (N) & Adri A.C. de Fluiter (N)

Lees hier het uitgebreide artikel dat de PZC publiceerde n.a.v. de tentoonstelling
Terug naar Archief

De Manteling

Aan de binnenrand van de Manteling, beschut door eikenbos, liggen een aantal oude buitenplaatsen. In de 18e eeuw lieten welgestelden sierlijke tuinen aanleggen om hun maatschappelijke positie te onderstrepen. In de loop van de tijd veranderden de stijlen. In de Manteling zijn nu nog de Barokke en Engelse stijlkenmerken naast elkaar te zien, bijvoorbeeld de rechte en de kromme lanen.
Staatsbosbeheer is al enkele jaren bezig om deze buitenplaatsen cultuurhistorisch te herstellen. Hierbij zijn onder andere de lanen in oude glorie hersteld. Door middel van beeldende kunst wordt deze ontwikkeling deze zomer extra onder de aandacht gebracht.

Kunstwerken

Tien verrassende kunstwerken stonden verspreid door het bos. Marc de Roover (B) ommantelde een aantal bomen bij het begin van de tentoonstelling met wilgentakken, zodat ze als het ware een rokje aankregen. Carlotta Brunetti (D) had een aantal ?transparante? cocons in de bomen opgehangen, waar het licht prachtig door heen scheen. De Zuid Koreaan Sun Kyun Baek had eveneens zijn kunstwerk in de bomen opgehangen. Hij had een groot, bijna twee meter lang, fantasie insect uit hout en draad vervaardigd. Kees Wijker (Nl) had boven een vijver een fragiel kunstwerk van ijzerdraad en stenen geïnstalleerd. Zwaartekracht en weerspiegeling strijden hier om aandacht. Teja van Hoften, eveneens uit Nederland, had een deel van haar laan afgeschermd met wilgentakken. Om haar kunstwerk te ervaren moest je door een gat in een scherm van wilgentakken stappen. Daar aangekomen openbaarde zich haar wereld met onder andere bloedrood geschilderde takken.

In de herfstvakantie werden er diverse educatieve activiteiten ontplooid in samenwerking met het Zeeuws Biologisch Museum.

Lees hier wat de PZC schreef op 14 juli 2005 over 'Verborgen Lanen'
Info
0118-611443 of info@cbkzeeland.nl