Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Symposium ‘Authenticiteit in de beeldende kunst’

Terug naar Archief

CBK Zeeland organiseert in samenwerking met het Zeeuws Museum een uitdagend symposium over authenticiteit in de beeldende kunst. Aanleiding is de kunst- en architectuurmanifestatie Façade 2012 van CBK Zeeland en de tentoonstelling Eenmaal, andermaal, de porseleinschatten van Willem Bal in het Zeeuws Museum.

Als uitgangspunt vertrekken we van het ‘aura van het origineel’ dat vaak statusbepalend is in de hedendaagse kunst. Welke houding nemen kunstenaars, museummensen en publiek aan tegenover het ‘klonen’ van ideeën, het ‘flirten’ met citaten, het refereren aan tijdgenoten en voorgangers in de beeldende kunst? Het creatief proces van 'copy and paste', 'sampelen' of het gebruik van ‘quotes’ en citaten zijn immers niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De ‘nieuwe media’ lijken de toegangspoorten naar vindingrijke en fantasievolle scheppingen wagenwijd open te zetten. Daartegenover stelt een aantal critici zich de vraag of de trend van citeren en kopiëren niet veeleer een gebrek aan originele ideeën blootlegt. Hoe verhoudt heden de verbeeldingskracht zich tot imitatie?
Beeldende kunstenaars Renato Nicolodi en Bas van Beek reflecteren vanuit hun eigen werk op dit gegeven. Hans den Hartog Jager bekijkt het evenement Façade 2012 en de creaties van het Deense kunstenaarscollectief Superflex vanuit deze vraagstelling. Filosofen Dick van Biemen en Ben Overlaet schetsen het thema van het symposium vanuit een filosofisch denkkader.

Het symposium vindt plaats in de filmzaal van Provincie Zeeland, ingang Abdijplein Middelburg en de kosten bedragen € 25,- (inclusief lunch en catalogus Façade 2012).

Aanmelden:
info@cbkzeeland.nl
telefoon: 0118-611443

Lees hier het volledige programma.