Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Krijn de Koning - werk voor CBK Zeeland

Wat begon als een mogelijkheid om maquettes en ontwerpschetsen te tonen mondde uit in een adembenemende installatie. De eerste gesprekken met Krijn de Koning hadden als doel een installatie te verwezenlijken voor het Zeeland Nazomerfestival 2008 op het Abdijplein in Middelburg met daarnaast een presentatie van het ontstaansproces bij CBK Zeeland. Toen Krijn de Koning de ruimte van CBK Zeeland zag, besloot hij echter anders.
Terug naar Archief
Wie de ruimte van CBK Zeeland kent, kent ook de opvallende maar o zo dominante ruimtelijke ingreep waarbij de keuken en de toiletgroepen door een architect werden ondergebracht in een ellipsvormig bouwsel dat midden in de tentoonstellingsruimte staat. Bij de eerste bespreking met Krijn de Koning was het meteen duidelijk dat de kunstenaar naast een werk voor het Nazomerfestival ook een werk wilde maken in de ruimte van CBK Zeeland. Een werk dat het ellipsvormige bouwsel als uitgangspunt zou nemen.
Als geen ander is Krijn de Koning in staat de beschouwer een bestaande ruimte opnieuw te laten ervaren. Is het nu het trappenhuis van Abbaye de Corbigny in Frankrijk (2006) of Bureau Amsterdam van het Stedelijk Museum (1997). Krijn de Koning weet door kleur en vorm en daarmee ook door gevoel en sfeer een zintuiglijke beleving van de ruimte op te roepen. Dit was ook de reden dat hij vorig jaar de prestigieuze Sikkensprijs won. Grootheden als Gerrit Rietveld, Le Corbusier en Donald Judd gingen hem hierin voor.
Krijn de Koning is niet iemand van het uitgewerkte plan. Veel liever bepaalt hij ter plekke wat de maatvoering van het werk wordt en welke kleuren worden gebruikt. Voor het werk bij CBK Zeeland bepaalde hij de plaats van de wanden een dag voor de timmermannen aan het werk gingen. De uiteindelijke schildering zette hij zelf in een lange avond op de wanden waarbij hij heel intuïtief te werk ging. Een en ander resulteert in een indrukwekkend werk dat met zijn schildering en zijn doorkijken steeds weer verrast.

Informatie

Tentoonstelling loopt tot en met vrijdag 21 november 2008. Open ma. t/m vr. van 09.00 – 17.00 uur en iedere eerste zondag van de maand van 13.00 – 17.00 uur.