Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Koen Vermeule

Out and About
een solotentoonstelling met nieuwe schilderijen en gouaches van Koen Vermeule bij CBK Zeeland

Van 6 december 2009 t/m 22 januari 2010
Terug naar Archief

Koen Vermeule
De nieuwe schilderijen van Koen Vermeule (Goes, 1965) doen denken aan de stills uit een film: een moment uit een verhaal, zonder dat je weet wat eraan vooraf gegaan is of hoe het verder gaat. Herinnering aan de geschiedenis en het voorvoelen van de toekomst lijken erin besloten te liggen.

Het schilderij “Glasshouse” is daar een prachtig voorbeeld van. Tegen een achtergrond van glanzende architectuur ligt een donkere man die geheel in het wit gekleed is. Hij houdt het midden tussen een zwerver en een asceet. Slaapt hij of is hij dood? De verstilde figuur steekt kwetsbaar af tegen de mathematische abstractie van de hardglimmende gevel. Zoals in veel van zijn werk, schetst hij hiermee en tijdsbeeld en wijst hij ons op de paradoxale schoonheid van onze directe omgeving.

Vermeules werk gaat in de eerste plaats over kijken, aandachtig en met open blik. Zo ontdekt hij beelden die hem inspireren: mensen op straat die opgaan in hun bezigheden, strijdbare jongeren of juist mensen die op zichzelf zijn teruggeworpen.

In zijn schilderijen lijken mensen verloren rond te dolen in deze wereld. Het zijn vluchtige momenten, opgerekt tot een onontkoombaar en theatraal beeld. Daarbij gaat het de kunstenaar niet om een getrouwe weergave van de werkelijkheid, maar om een persoonlijk geconstrueerde beeldpoëzie.
Een aantal jaren geleden verschenen er voor het eerst figuren in de wijdse landschappen van Koen Vermeule. Hij zag ze in de stad, legde ze vast en plaatste ze vervolgens in die vreemde context: solitair, soms met lichte contouren, soms vervormd tot lange zwarte silhouetten door het sterke tegenlicht. Met minimale middelen suggereerde hij een optimale ruimte.

In zijn meest recente werk toont hij de figuren steeds vaker in de omgeving waarin hij ze oorspronkelijk zag, en dat levert sterke beelden op.

In Ghosts was een nachtelijke explosie aanleiding om een werk over liefde te maken. Something political laat het verstilde beeld van een in zichzelf gekeerde man met zijn mobiel zien, een gestrande auto met jongeren in Beached is een lofzang op het leven; als je ze eenmaal hebt gezien door Vermeules ogen, laten ze je niet meer los.

www.koenvermeule.nl
Koen Vermeule (1965, Goes) volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij woont en werkt in Amsterdam.
Courtesy galerie Tanya Rumpff