Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Giel Louws

Het CBK Zeeland organiseerde van 25 september t/m 11 november 2005 de tentoonstelling 'Portret van een Zelf' van de Middelburgse kunstenaar Giel Louws (1975). De tentoonstelling werd op 25 september om 15.00 uur geopend in aanwezigheid van de kunstenaar. Tijdens de opening werd een deel van het gedicht 'Song of Myself' uit 1855 van de Amerikaanse dichter Walt Whitman voorgedragen.

Ik bejubel mijzelf,
en waar ik me mee tooi, wees jij ermee getooid,
want elk atoom dat mij behoort is evengoed van jou.

- Walt Whitman

Lees hier wat de PZC schreef over de tentoonstelling

Onderzoek

Giel Louws is geboren in Aagtekerke. Na een opleiding tot illustrator en beeldend kunstenaar in Brugge en Kampen is hij weer teruggekeerd naar zijn geboortegrond. De laatste drie jaar heeft Giel Louws zich beziggehouden met het zelfportret.
Na een vormcrisis waarin hij zichzelf niet meer herkende in zijn abstracte werk, heeft hij zich weer toegelegd op de figuratie. Hij ging allereerst terug naar de basis, namelijk het tekenen van jezelf. Puur het registreren via een spiegel van jezelf. Hieruit is zijn fascinatie voor het zelfportret voorgekomen. Via het tekenen kwam het schilderen voort. In zijn ontwikkeling is te zien dat de portretten op het laatst weer enigszins worden losgelaten. Uiteindelijk is het niet zozeer zijn bedoeling om de gelijkenis te treffen. In zijn werk onderzoekt Giel Louws de grens van wat hij wil laten zien en hoe ver hij wil gaan.

Zelfportret

De laatste tijd heeft Louws zich ook toegelegd op de fotografie. In de fotografie is een stap verder gegaan. Het zelfportret wordt hier ruimer toegepast. Niet slechts het gezicht, maar het hele lichaam wordt geportretteerd. In de fotografie is hij een stap verder gegaan. Door zichzelf naakt te fotograferen is hij over een bepaalde grens gegaan. Er valt minder te verbergen. De foto geeft uiteindelijk het ultieme zelfbeeld weer.
In zijn latere werk is Giel Louws meer verenigd met zijn werk en is deze fase voor hem nu afgesloten. Er is tijd voor andere dingen in zijn werk, zoals hij dat zelf zegt. De tentoonstelling in het CBK Zeeland geeft een fascinerend inzicht in de zoektocht van deze jonge kunstenaar. De inrichting van de tentoonstelling is op bijzondere wijze uitgevoerd door de vormgever Fred van den Berge.
Info
0118-611443 of info@cbkzeeland.nl