Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Façade 2012 (droomhuis)

Façade 2012
In het najaar van 2012 organiseert CBK Zeeland de grote kunst/architectuur manifestatie FAÇADE 2012 in opdracht van Gemeente Middelburg en in samenwerking met veel Zeeuwse en Middelburgse instellingen. Als aanloop naar deze manifestatie vraagt CBK Zeeland aan kunstenaars, vormgevers, architecten en andere creatieve personen om een façadevoorstel te maken voor zijn of haar droomhuis. De mooiste/fantastische/futuristische voorstellen zullen gepresenteerd worden in een tentoonstelling bij CBK Zeeland in het najaar van 2011 of het voorjaar van 2012. Uiteindelijk zal een kleinere selectie op grote billboards of spandoeken te zien zijn tijdens de manifestatie FAÇADE 2012.
Startpunt
• Iedere architectonische stroming is een reactie op een voorgaande stroming en bevat elementen uit eerdere stromingen. Zo is bijvoorbeeld de Empire bouwstijl een reactie op de Louis Seize stijl en heeft de Empire stijl allerlei bouwstijlen in zich uit het oude Griekenland, Italië en/of Egypte, denk aan de timpanen, zuilen en toegepaste sfinxen.
• Zoals zoveel steden heeft Middelburg zijn gezicht gekregen door eeuwen van ontwikkeling (en verval) en (ingrijpende) gebeurtenissen zoals in het geval van Middelburg bijvoorbeeld ‘Het vergeten bombardement van 17 mei 1940’. Aan de ene kant wordt voor die ingrijpende gebeurtenissen aandacht gevraagd (bijvoorbeeld bij een herdenking) aan de andere kant wordt het juist niet besproken (bijvoorbeeld op websites en in toeristenbrochures). Zo gaat in veel toeristische publicaties Middelburg alleen als monumentenstad door het leven.
• De Delftse School-bouwstijl is kenmerkend voor de wederopbouwperiode van na de Tweede Wereldoorlog en is veel toegepast in Middelburg. De stijl kenmerkt zich door Oudhollandse stijlkenmerken als klokgevels, trapgevels en roedeverdelingen in raampartijen en daarnaast toepassing van ornamenten, veelal in natuursteen.
Vraagstelling aan deelnemers
Creëer op basis van bouwstijlelementen van bestaande gebouwen je eigen droomhuis.
• Ga bijvoorbeeld de stad in en maak foto’s van (elementen van) gebouwen en creëer met deze elementen in de computer uw droomhuis (voorgevel);
• Of print foto’s van bouwelementen en maak een collage;
• Of schilder/teken/plak op basis van elementen een compleet nieuw en verrassend pand;
• Of bouw van hout, piepschuim, steen of ander materiaal de voorkant van uw droomhuis.
Het resultaat
Het resultaat van ‘Mijn droomhuis’ moet aan een aantal voorwaarden voldoen:
• Het resultaat moet op een billboard af te drukken zijn dat 120 cm hoog en 150 cm breed is of 150 cm hoog en 120 cm breed. Het beeld moet dus 4 : 5 zijn: bijvoorbeeld 20 cm x 25 cm, 30 cm x 37,5 cm of 40 cm x 50 cm. Het maximale formaat mag niet meer zijn dan 80 cm x 100 cm;
• Het copyright van het resultaat blijft bij de maker maar de organisatie van FAÇADE 2012 mag het beeld om niet gebruiken voor tentoonstellingen, publiciteitsactiviteiten en het aanbrengen op een billboard/spandoek;
• Na gebruik voor de tentoonstelling dient eventueel origineel werk te worden opgehaald bij CBK Zeeland. Hierover vindt nader contact plaats.