Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

Façade 2012

Website façade is online

Van 17 augustus t/m 18 november vindt Façade 2012 plaats in de binnenstad van Middelburg: een grote kunst- en architectuurmanifestatie. Organisator is CBK Zeeland.

Façade 2012 bestaat uit een kunstroute door Middelburg met veertien spectaculaire ingrepen in het stadsgezicht door internationaal opererende kunstenaars. Deelnemende kunstenaars zijn Marinus Boezem, Thorsten Brinkmann, Karin van Dam, Tamara Dees, Filip Dujardin, Olaf Holzapfel, Tadashi Kawamata, Krijn de Koning, Renato Nicolodi, Tobias Rehberger, Daan Roosegaarde, George Rousse, Sarah & Charles en Joost van den Toorn.

Hun op de architectuur geënte installaties zijn ingebed in een randprogramma dat in gaat op vragen hoe Middelburg als casus exemplarisch is voor de Nederlandse stad van de 21e eeuw. Centraal staat het begrip authenticiteit. Daarnaast wordt ingegaan op de maakbaarheid van de stad en city branding. De installaties verwonderen, betoveren en verbeelden, maar zetten ook aan tot nadenken over hoe Middelburg er werkelijk uitziet.

Middelburg
Middelburg geldt als een pittoreske toeristische trekpleister. Het staat bij de meeste mensen te boek als een mooi oud stadje, een geliefde woonplek, goed voor een fijn dagje uit. Aan dit imago is – letterlijk – decennia lang gebouwd. Maar zoals met veel imago's, wringt dit met de werkelijkheid. Veel toeristische publicaties roemen Middelburg als monumentenstad en gaan voorbij aan het feit dat veel van het beschermd Stadsgezicht dateert uit de naoorlogse wederopbouw. Een echte stadsgeschiedenis – de beschieting van Middelburg in 1940 en de daaropvolgende brand die honderden panden verwoestte – wordt daarmee uitgewist.

Architectuur en authenticiteit
Middelburg is hiermee een sprekend voorbeeld voor een thema dat sinds vorige eeuw in de kunst- en architectuurwereld opduikt: authenticititeit. Vorige eeuw werd dit een belangrijk onderzoeksgebied in de beeldende kunst, tegenwoordig is het leidend in een discours rond architectuur en city branding. Façade 2012 brengt deze manieren van denken bij elkaar.

Façade 2012
Façade 2012 is een grote internationale kunstmanifestatie die uniek is voor Zeeland en van belang is voor Nederland en België. CBK Zeeland is de initiator van Façade 2012 en zet dit op in samenwerking met tal van partijen. Façade 2012 vindt tevens plaats in de Belgische steden Aalst (Netwerk, Centrum voor hedendaagse kunst) en Waregem (BePart). Het doel van Façade 2012 is te laten zien dat beeldende kunst de mogelijkheden geeft om anders naar de omgeving te kijken, dat het de stad verlevendigt en een economische impuls kan zijn.

Drie gerealiseerde installaties