Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

De Zeeuwse Lichting 09

Dertien in 2009 afgestudeerde Zeeuwse kunstenaars, vormgevers en architecten tonen hun werk
7 februari 2010 t/m 20 maart 2010
Openingstijden ma t/m vr, 09.00-17.00 uur en iedere 1ste zo v.d. mnd van 13.00-17.00 uur
Opening zondag 7 februari 2010 om 15.00 uur door Kathrin Ginsberg, directeur CBK Zeeland

Van 7 februari t/m 20 maart 2010 presenteren dertien in 2009 aan een Nederlandse academie afgestudeerde kunstenaars, vormgevers en architecten met Zeeuwse wortels hun werk. Het betreft: Pepijn Bakker, Arjan Elenbaas, Merijn van Essen, Karine Hubregtse, Trinette Ledelay, Mischa de Muynck, Astrid van Nimwegen, Marjolein van Pagee, Sarah Pink, Roos Terra, Charlotte Verdonk, Kris van der Werve en Dennis Wisse.
Terug naar Archief

Pepijn Bakker

TU Eindhoven, Architectuur
Pepijn Bakker is architect en ontwerpt woonhuizen, werkgebouwen en publieke ruimtes. In Pepijn’s werkwijze staat de maatschappelijke betekenis van het werk voorop. Gebouwen zijn
ten slotte voor mensen. Veel van Pepijn’s werk wortelt in het Zeeuwse landschap: ‘Dorp op Zee’ is een ontwerp voor een woonenclave op het voormalige veerplein van Perkpolder en ‘Rond de dorsvloer’ is een woningontwerp in een oude graanschuur in Retranchement.

Arjan Elenbaas

AKV st. Joost, Beeldende Kunst
Het werk ‘I’m Only Selling Hotdogs’ bestaat uit twee tekeningen van een hotdogkraam in een ‘exploded view’. Deze ogen als technisch tekeningen door het isometrisch perspectief. Naast het, op het eerste gezicht afstandelijke en anonieme handschrift, verraden de tekeningen niet alleen technische precisie, maar ook gevoeligheid. Dit werk laat zien dat Arjan vanuit een fascinatie tot een beeld kan komen waarmee hij de toeschouwer kan overtuigen.

Merijn van Essen

WDKA, Grafisch Ontwerp
Geïnspireerd door Archigram, waar de tijdelijke gebeurtenis belangrijker is dan het lange termijn gebouw, wordt de toeschouwer uitgenodigd om de maquette af te breken en opnieuw te bouwen, met het idee dat deze opstelling elk moment kan veranderen en protest tegen en lofzang op potentiële bestemmingsplannen uitstekend samengaan.
De Zeeuwse luchten verwijzen naar het tijdstip, de illustraties naar de locatie. Kortom deze serie posters vormen de navigatie voor het Zeeland Nazomerfestival. Samen met de website en het programmaboekje krijgt dit festival een eigen veranderende identiteit afhankelijk van de voorstelling, het tijdstip en de locatie.

Karine Hubregtse

AKV St.joost, Beeldende Kunst
Wanneer is iets lelijk? Hoe weet je waar de grens ligt tussen mooi en lelijk? En wanneer men zegt dat het zo is, hoe kun je weten dat ‘men’ het goed heeft? Wie bepaald die standaard? Waarom zou je eigenlijk liever niet te lang naar voorwerpen willen kijken die je als lelijk
ervaart? Omdat het gevoelens van schaamte, afschuw en teleurstelling oproept? Wat doen we met dingen die we ‘lelijk’ vinden? Negeren, verstoppen, vernietigen? Maar wat is nu lelijk?
En weten we dat zeker?

Trinette Ledelay

Academie Minerva, Autonome Beeldende Kunst
De grootste inspiratiebron van Trinette Ledelay is de natuur, haar fascinatie en verwondering voor wat groeit en bloeit, leeft of geleefd heeft, de vele vormen en lijnen. De grillige planten en bomen die in veel werken te zien zijn, staan symbool voor het zich handhaven en groeien tegen elke verdrukking in. Het is voor haar een metafoor voor het leven: ieder wortelt op zijn of haar manier en zoekt daarin zijn eigen unieke weg. In Trinettes tekeningen wordt fantasie afgewisseld met de werkelijkheid. Het werk bestaat vaak uit meerdere lagen door het gebruik van verschillende technieken en materialen.

Micha de Muynck

AKV st. Joost, Fotografie
Harde werkers zijn het, de mannen van Fa C. Sinke & Zn. oesterboeren uit Yerseke. Eén van de vele familiebedrijfjes die oesters kweken op de Zeeuwse wateren. En op het dorp Yerseke zijn meer van dit soort bedrijfjes, Boeren op Water. Nuchtere stoere mannen die leven op en met het water.

Astrid van Nimwegen

AKV st. Joost, Beeldende Kunst
Na het afstudeerwerk ‘monologen’ van Astrid van Nimwegen, waarin zes mensen hun herinneringen aan haar ouders vertellen, is Astrid verder gaan experimenteren met het vastleggen van portretten op film. De korte films laten een aantal portretten zien van
mensen die zij is tegen gekomen op haar reis door Thailand. Het onderwerp ‘condition humaine’ wat kenmerkend is voor haar werk komt ook in deze video’s weer terug.

Marjolein van Pagee

AKV st. Joost, Fotografie
Marjolein van Pagee toont een serie portretten van mensen met schizofrenie. Ze toont deze mensen niet als stereotype ‘gekken’, maar laat juist op zeer ingetogen wijze haar respect voor
het onderwerp zien. Haar foto’s bevatten veelzeggende details. Ze heeft een een mooie synergie gevonden van het fotografische portret en de documentaire vertelling wat betekent dat zij iedere geportretteerde voorziet van een ‘stem’. Door de uitgebreide bijschriften bij de foto’s komen we meer te weten over de individuele situaties.

Sarah Pink

WDKA, Autonome Beeldende Kunst
Landschap en herinnering zijn diep met elkaar vervlochten. Haar teksten die, vertrekkend vanuit een herinnering, een bijzondere ervaring beschrijven, kunnen opgevat worden als deel van een mentaal landschap. Een biotoop waarin de combinatie van beeld en tekst, een beeld op zich vormt, waarin beide elementen elkaar ondersteunen. Een biotoop gestileerd en samengesteld uit dat wat zij heeft ervaren. Associatieve relaties tussen het beeld en de tekst roepen bij de kijker/lezer eigen herinneringen op, aan landschappen van de jeugd, aan dagen die voorbij zijn, aan de tijd die ons gestaag door het leven duwt.

Roos Terra

AKV st. Joost, Beeldende Kunst
In haar werk laat zij door middel van foto’s (en soms tekeningen) de natuur/cultuurnatuur zien. De schoonheid van de vormen en kleuren maar ook het veranderen van de natuur door de seizoenen en hoe wij deze natuur inrichten fascineren haar. Zij categoriseert deze in bijvoorbeeld akkers, bermen, voortuinen of kleuren om de veelheid te ordenen. Deze foto’s
vormen het materiaal voor haar werk en zijn zelden enkel foto. Ook maakt zij werk in de openbare ruimte. Zo heeft zij van een parkeervak een tuin gemaakt waarin planten stonden die zij heeft gered uit de tuinen van een sloopwijk. Het tuinieren is een spel van loslaten en controle. Als de controle wordt losgelaten krijg je een spannend beeld dat niet altijd meer op een tuin lijkt. Tegelijkertijd onderzoekt zij ook de grens van het begrip tuin.

Charlotte Verdonk

HKU,Docentenopleiding BeeldendeKunst en Vormgeving
Deze animatiefilm bestaat uit tekeningen gemaakt met pen, inkt en stift. Ze nemen je mee in de beleving van de maakster langs verschillende locaties. Als kijker herken je het onderweg zijn en het zien van de dingen om je heen. De beelden komen voort uit herinneringen van plaatsen momenten en personen. Door vormgeving die past bij de animatie loopt deze wereld door in de installatie.

Kris van der Werve

WDKA, Beeldende Kunst
Future Impression is een 3D installatie gemaakt naar aanleiding van de Manifestatie “Maak ons Land” van het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam. In de installatie worden vijf toekomstconcepten gepresenteerd. Als je met je hand boven een 3D object beweegt verschijnt er een digitale film impressie van het concept. Concepten: eenpersoonsauto,
draaiend huis, bol tegen de stijging van de waterspiegel, flexibele werkplek, overnachting in de natuur.

Dennis Wisse

KABK, Fotografie
Met grote vasthoudendheid heeft deze fotograaf zich in zijn onderwerp vastgebeten. Hij weet de bewoners van het woonwagenkamp dicht op de huid te fotograferen.
Met dit project heeft hij blijk gegeven zich langdurig in een onderwerp te kunnen verdiepen en tot een indringend beeldverslag te komen. Er is sprake van een treffende portrettering van personen.

Meer Zeeuwse Lichting #09

Het werk van Mischa de Muynck, Astrid van Nimwegen en Dennis Wisse is gelijktijdig ook te zien in:

De DRVKKERY, Markt 51, 4331 LK MIDDELBURG
Mischa de Muynck (27-01 t/m 07-03-2010)
Astrid van Nimwegen (06-02 t/m 21-03-2010)
Dennis Wisse (10-03 t/m 26-04-2010)
geopend ma van 11.00-18.00 uur, di, wo en vr van 09.00-18.00 uur, do van 09.00-21.00 uur, za van 09.00-17.00 uur en iedere 1ste zo v.d. mnd van 13.00-17.00 uur