Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

De schepping in 6+1 weken

Tekenestafette
CBK Zeeland presenteerde van 1 juli t/m 15 augustus 2008 een tekenestafette. Zes jonge aanstormende kunstenaars werkten ieder een week bij CBK Zeeland aan een muurtekening. In hun werkproces konden zij dagelijks gevolgd worden door bezoekers en collega kunstenaars. De laatste week waren alle zes monumentale muurtekeningen te bekijken. TV Walcheren maakte elke week een videoverslag. Klik op de links hiernaast om de filmpjes te bekijken.

Femke Gerestein ? (Middelburg 1982) volgde de opleiding Illustratie aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. In 2004 studeerde ze af met een animatiefilm die geselecteerd werd voor het Holland Animation Film Festival (HAFF). Het ontvangen van een startstipendium in mei 2007 stelde Femke in staat meer tijd te besteden aan autonome projecten. Onlangs realiseerde zij metersgrote potloodtekeningen van auto-ongelukken die door hun abstrahering en uitsnede grote indruk achterlieten.

Stefan Kasper ? (Velsen 1983) volgde de Academie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Zijn werken ontstaan vanuit jeugdherinneringen en gerelateerde fascinaties. De absurditeiten van mens en dier komen terug in zijn werk waarbij hij ze laat samensmelten met actualiteiten uit de massamedia. Stefan Kasper weet iedere keer opnieuw te verrassen met bizarre en wonderlijke werken op papier.

Ko de Kok ? (Lewedorp 1981) studeerde van 2001 tot 2005 aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Ko de Kok is gefascineerd door beeldtaal. Hij gebruikt opvallende figuren om de kijker zijn werk in te trekken. Bodybuilders, naaktmodellen, mensapen maar ook bekende beelden uit de klassieke schilderkunst worden in zijn tekeningen samengebracht. Ko de Kok wil mensen anders naar de wereld laten kijken, accenten aanbrengen die er voorheen niet waren.

Joris Kuipers ? (Nijmegen 1977) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en de Hanzehogeschool Groningen. Zijn muurtekeningen bestaan uit verschillende lichaamsdelen getekend op basis van MRI-, CT scan en autopsie-beelden. Deze tekeningen op monumentale schaal tonen interne verstrengelingen, versmeltingen en transparant overlappende samenkomsten van lichamen die door hun symbolische rode kleur extra lading krijgen.
Femke Gerestein
Thijs Persijn

Thijs Persijn ? (Breda 1981) studeerde aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Thijs Persijn tekent de wereld in zijn hoofd. Waanzinnige beelden waarin de onbegrijpelijke buitenwereld samengaat met hilarische schepsels en creaturen. Hij probeert met behulp van deze platte beelden te communiceren. Het is zijn manier om zich te uiten. Hij tracht de zin in de onzin weer te geven. Al is die zin slechts een simpele kleine grijns. Zijn uiteindelijke doel is de wereld te redden met een tekening !!!
Katrijn Verstegen

Katrijn Verstegen ? (Nijmegen 1977) studeerde aan de St. Joost in Breda en het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. Na te hebben geëxperimenteerd in verschillende disciplines heeft zij zichzelf sinds 2005 toegelegd op schilderen en tekenen. Dit doet zij niet alleen op doek en papier maar ook op muren. Zowel in haar schilderijen als op die muren groeien vlekken, druppels en strepen tot plantachtige vormen en weidse landschappen. Hiermee toont zij ongedefinieerde verlaten omgevingen die een sfeer oproepen die zowel open, zacht en verleidelijk als zwaar en unheimisch kunnen zijn. Elk element krijgt hierdoor een eigen identiteit en er ontstaat een beweging tussen voorgrond en achtergrond.
Joris Kuipers

Ko de Kok en Thijs Persijn waren voor het eerst te zien bij CBK Zeeland op de tentoonstelling Zeeuwse Lichting #05 respectievelijk #06 en vormen samen met Femke Gerestein en nog vier andere kunstenaars de Zeeuwse Nieuwe. Een initiatief van CBK Zeeland om jonge kunstenaars te begeleiden in hun cultureel ondernemerschap.
Stefan Kasper
Foto`s: Thecla Gjeltema