Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

GRENS|GEVALLEN (achtergrond-informatie)

De Provincie Zeeland heeft een creatief statement nodig dat de culturele daadkracht van de lokale gemeenschap bevestigt en een voorbeeld stelt voor visionaire samenwerking in de regio. Onontkoombare interventies voor waterveiligheid vragen om maatschappelijk wenselijke ruimtelijke transformaties. Beeldende en verhalende ruimtelijke presentaties in omgebouwde locaties kunnen de prototypes daarvan zijn. CBK Zeeland zet daarom het programma Grens|gevallen op, met lezingen, excursies, masterclasses, workshops, residences en publicaties. Dit volgt het een double diamond proces om zo jonge inwoners van een Zeeuws eiland, samen met jonge ingenieurs, architecten, kunstenaar en schrijvers, de gelegenheid te geven die te realiseren, in co-creatie met senior experts in waterveiligheid, brede welvaart, grondstoffen-schaarste en klimaatrechtvaardigheid. De uitkomsten worden publiek gepresenteerd.

MOOI NEDERLAND

We zijn begonnen aan de Grote Verbouwing van Nederland. Doel is om in alle grote opgaven – van de woningbouwopgave tot de verduurzaming van onze energie en economie – ruimtelijk kwaliteit leidend te laten zijn. Daarom voegen we in de aanpak van de transitie-opgaven ontwerp-kracht toe. Zodat we straks in een in alle opzichten Mooi Nederland leven. Er moet veel op een klein oppervlak. Dat vraagt om keuzes, slimme combinaties en innovaties. En om nationale regie op de ruimtelijke ordening. Op een goede verdeling van de ruimte, maar ook op de kwaliteit van de leefomgeving. www.mooinederland.nu

CBK Zeeland wil de handreikingen en bouwblokken van het programma MooiNL toepassen voor toekomstige onderzoeksprojecten. Ze zijn bruikbaar bij het project 'Grens|gevallen' om lokale leefomgevingen vorm te geven. Dit gaan we aanpakken met kennis van senior experts en productiekracht van junior makers en inwoners. De lokaal relevante bouwstenen zullen worden beschouwd op hun waarde voor bio-regionaal onderzoek en ontwerp voor een toekomstgericht Zeeuws landschap. Een middagprogramma in drie delen zal feedback opleveren van jonge (25-30 jaar) vertegenwoordigers uit landbouw, onderwijs, natuur, cultuur, overheid en de creatieve sector. Dit wordt teruggekoppeld met het Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven en MooiNL.

logo's conferentie grensgevallen

Handreikingen

Biobased bouwen

Overgangsgebieden

Groen-blauwe dooradering

STICHTING COÖRDINATIE LOKALE ARCHITECTUURINITIATIEVEN (COLA)

CoLA is een netwerk van 48 lokale architectuurinitiatieven. Deze organisaties slaan de brug tussen internationale transitie-opgaven en landelijk en lokaal beleid, tussen een traditionele bouwwereld en belangrijke ontwerpopgaven. Daarbij worden de gebruikers van architectuur in steden, dorpen, wijken en landelijk gebied betrokken: mensen die ergens wonen, werken, recreëren, leren of herstellen. Dat gaat in samenwerking met architecten, initiatiefnemers, politici en opdrachtgevers, en met bewoners van alle leeftijden als ervaringsdeskundigen.