Ga direct naar inhoud
Ook de nieuwsbrief van CBK Zeeland ontvangen? Schrijf je in!

PS-huisjes

Zondag 5 november vond om 15.00 uur in het CBK Zeeland de feestelijke opening plaats van de architectuurtentoonstelling ?PS Huisjes?. CBK Zeeland en Het Zeeuwse Gezicht brengen op deze tentoonstelling de ?spannendste? schetsmaquettes van Zeeuwse architecten bijeen.

Lees hier wat de PZC schreef over de tentoonstelling
Terug naar archief

Maquettes

Het publiek krijgt deze werkmaquettes echter zelden te zien. Toch vinden het CBK Zeeland en het Zeeuwse Gezicht het belangrijk te laten zien hoe architecten te werk gaan bij het ontwerpen van een gebouw. Daarom zijn deze bijzondere kunstwerkjes bijeen gebracht. De eerste ruwe maquette van een bouwwerk is voor ontwerper en opdrachtgever belangrijk. Aan de hand van een tekening maakt de ontwerper een klein model.

Deze eerste driedimensionale schets geeft een idee hoe het er in werkelijkheid uit gaat zien. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om vorm en verhoudingen, in een latere fase volgen details. De meeste modellen zijn van piepschuim (polystyreen-PS) gemaakt, sommige van karton. Hoe dan ook, het zijn stuk voor stuk echte kunstwerken.

Er is veel boeiend materiaal te zien, zoals een vroege opzet voor de appartementen die de afgelopen jaren zijn verrezen aan de boulevard van Vlissingen of het eerste ontwerp voor het waterschapskantoor dat nu in Middelburg staat. Mooi is ook de studie voor het nieuwe trappenhuis van het Zeeuws Museum, dat op zich al een kunstwerkje is.

Het gaat voornamelijk om plannen die al zijn verwezenlijkt of die reeds zijn afgeschoten. Daarnaast zijn gedachtenexperimenten voor de toekomst te zien, onder meer studieprojecten van de Hogeschool Zeeland (zoals een idee voor een verzonken landschap in de duinen) en een ambitieus plan voor pieren met woningbouw bij de diverse armen van de Deltawerken.

Info

Van 5 november tot en met 15 december bij CBK Zeeland in Middelburg zijn de 3-D-schetsen van Zeeuwse architecten te bewonderen.

Openingstijden:
maandag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur en op elke eerste zondag van de maand van 13.00-17.00 uur.

De toegang is gratis.

info@cbkzeeland.nl of 0118-611443